ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Хвърляне на св. кръст във водите на р. Лом, с. Трайково

06 януари 2012 06:25, Видинска митрополия
Хвърляне на св. кръст във водите на р. Лом, с. Трайково

На 5 януари в енорийския храм „Св. ап. Петър и Павел”, с. Трайково, бяха извършени тържествена св. Литургия и Богоявленски велик водосвет.

Светата Литургия и водосветът бяха отслужени от йеромонах Максим, енорийски свещеник в селото.

На тържественото богослужение присъства г-н Румен Радевски, кмет на с. Трайково.

След молитвените последования, от храма тръгна шествие до моста, в началото на селото, където бе подновена и традицията, занемарена вече 75 години - хвърляне на Христовия кръст във водите на р. Лом.

Духов оркестър огласи шествието със своите изпълнения, които създадоха приятна атмосфера в този празничен за Църквата ден.

Множество народ очакваше литийното шествие, за да вземат молитвено участие в ритуала по освещаването на водите и хвърлянето на кръста в река Лом. За изваждането на св. кръст от водата се бяха приготвили младежи, които не се изплашиха от атмосферните условия и с благоговение и вяра влязоха в студената вода.

Честният кръст бе изваден от Горан - жител на с. Трайково, на когото бе дадено парично възнаграждение от Кметство-Трайково, както и от храма.

Всички, които бяха на молитвените последования, получиха по една Библия – Нов Завет, предоставени от Видинския митрополит Дометиан за благочестивите жители на селото.

Текст: йеромонах Максим
Снимки: Ваня Славчева

 

 

Снимки

Хвърляне на св. кръст във водите на р. Лом, с. ТрайковоХвърляне на св. кръст във водите на р. Лом, с. ТрайковоХвърляне на св. кръст във водите на р. Лом, с. ТрайковоХвърляне на св. кръст във водите на р. Лом, с. ТрайковоХвърляне на св. кръст във водите на р. Лом, с. Трайково
« предишна новинаследваща новина »