ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богоявление в Русе

07 януари 2012 18:26, Русенска митрополия
Богоявление в Русе

На 6 януари светата ни Църква тържествено отбелязва деня на Богоявлението – ден, в който нашият Господ Иисус Христос прие Кръщение от св. Йоан Кръстител в река Йордан и започна Своето спасително учение на земята.

В този тържествен ден множество народ се стече в катедралния храм „Света Троица“, за да присъства на празничната св. архиерейска Литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит в съслужение с Месемврийския епископ Яков и храмовото духовенство.

Назидателна проповед за празника произнесе г-н Ангел Младенов, секретар на Русенска св. митрополия.

Богослужението премина с подчертано молитвено настроение, като много вярващи се причастиха с Тялото и Кръвта Христови.

След края на литургията, в 11 ч. пред катедралния храм се събраха свещеници, представители на местната власт и миряни от целия град, за да се включат в литията от храма до река Дунав, където по обичай се провежда Богоявленски водосвет, освещават се бойните знамена на Българската армия и водите на реката, като се хвърля св. кръст и се изважда.

Предвождана от хоругви и икона на празника, съпроводена и от катедралния хор, литията начело с епископ Яков премина през центъра на града и се насочи към реката.

Въпреки дъждовното време, в шествието се включиха много хора. След като пристигнаха на определеното място, свещенослужителите заеха своите места на специално издигнат за целта подиум. На трибуната застанаха и представителите на общинската и държавна власт.

Строени бяха представителни части на Българската армия от сухопътните и военновъздушните сили. Общинският духов оркестър изпълняваше тържествени маршове.

Официалната част започна с приемане на военния строй от военния комендант, след което започна чинът на Богоявленския водосвет. След като освети водата, Негово Преосвещенство освети бойните знамена и поръси военнослужещите.

Слово произнесе областният управител Стефко Бурджиев. След добре издържано от богословска гледна точка представяне на празника г-н Бурджиев представи историческото развитие на отслужване на Богоявленски водосвет в България. „За първи път подобен водосвет в България е извършен по времето на царуването на цар Симеон Велики непосредствено преди битката при река Ахелой. Победата на българските войски и голямата значимост на това сражение предопределя съхраняването на този ритуал до падането на България под османско робство. Традицията българските войски да се сражават с Божие благословение е възстановена след Освобождението ни през 1878 г. и продължава до 1948 г.

След демократичните промени в страната ни, за първи път Велик богоявленски водосвет и освещаване на бойните знамена се извършва през 1990 г.”

Велик водосвет се извършва два пъти през годината, на 5 и 6 януари. Последованието се отличава от Малкия водосвет по наличието на старозаветни четива (паримии) и специални прошения против сатаната. След отслужването на Богоявленски водосвет свещенослужителите започват да поръсват домовете на православните християни за здраве. Това е много добър повод за лично душепастирство и катехизация. Чест прави на свещенослужителите, които въпреки неблагоприятните зимни условия, извършват тази стародавна традиция и посещават енориашите си по домовете.

Свещенослужителите слязоха на специално подготвен понтон в река Дунав, от където щеше да се хвърля кръстът. Това място на река Дунав не е случайно избрано. То е наситено с много история и героизъм. На броени метри, на насрещния бряг, се вижда мястото, откъдето някога е тръгнала за своя подвиг славната чета на Христо Ботев, а на българския бряг героичното семейство на баба Тонка Обретенова е подслонявало четници и революционери. На същото място Ангел Кънчев се прострелва, за да не падне в ръцете на врага.

На понтона с нетърпение чакаха четиринадесет смели мъже, готови да се хвърлят в ледените води на голямата река, за да извадят кръста. Епископ Яков хвърли кръста във водите, като най-бърз и подготвен да хване кръста се оказа 23-годишният младеж Томислав Рачев. За трети път скача във водата, за да хване кръста, като досега това е вторият му успех след 2007-а. Томислав е възпитаник на Спортното училище „Майор Атанас Узунов” в Русе.

Епископът поръси присъстващите със светена вода, като пожела много здраве и успехи на именниците и на всички, празнуващи светлия празник на Богоявлението.

На Богоявление Бог се яви със Своите три Лица при водите на р. Йордан. Време е така, както Той се яви на света, и ние да се явим пред Него с покаяние и съкрушено сърце, участвайки пълноценно в тайнствения живот на Православната ни Църква, а не да стоим встрани от нея.

Снимки: Ангел Младенов, Румен Николаев, Емил Димитров

 

 

Снимки

Богоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в Русе
« предишна новинаследваща новина »