ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождество Христово в Българското подворие в Москва

08 януари 2012 14:55, Българска Патриаршия
Рождество Христово в Българското подворие в Москва

На 6 срещу 7 януари в душите и сърцата на православните християни в благословената руска страна се роди Богомладенецът Христос.

За поредна година късно вечерта в храм «Успение Богородично» към Българското подворие в Москва, подобно на витлеемските пастири и източните мъдреци, от близо и от далече дойдоха и се събраха българите, за които Бъдни вечер е не само семеен празник около богатата постна трапеза, а преди всичко – поклонение с дух и истина пред въплътилия се Бог.

Тези българи предпочетоха да посрещнат Рождество Христово не на масата и превключвайки скучните телевизионни програми в очакване да вдигнат наздравица в полунощ, а в храма, който в тази нощ е Витлеемската пещера. Да си кажем честно – че не всички богомолци бяха българи, не бяха (и да не си го кажем, ние си го знаем), може би дори българите да са били съвсем малка част от многолюдния Божи народ в тази нощ и в този храм, но нима витлеемските пастири бяха много или пък мъдреците се редиха на опашка, за да влязат в пещерата? Едва няколко човека се поклониха на Бога в плът, но нима Той само заради тях се роди? Христос се роди заради всички нас заедно и заради всекиго поотделно, а яви славата на Своето раждане в света на скромните пастири и на смирилите се пред величеството на лежащия в ясли Цар мъдреци, за да покаже, че само чистите по сърце ще видят Бога (Мат.5:8).

Както нашият мил батюшка, архимандрит Теоктист, каза в проповедта си след всенощното бдение и празничната литургия – смирението и покаянието са тези, които ни правят достойни за Бога; ако са породени от искрена вяра и любов към Спасителя, те са ни и златото, и ливанът, и смирната, и чрез тях се спасяват всички – и богати, и бедни, и мъдри, и неуки. Нашите души са също толкова бедни на добродетели, колкото беден на разкош е бил Витлеем; те са също така тъмни, колкото е била и пещерата; безсловесни, както животните, посред които е лежал Младенецът – и всичко това само заради нашата гордост. Тя опустошава всичко божествено и човешко в нас. А вижте какво направи смирението на нашия Бог – то озари пещерата със сиянието на въплътилия се Цар на славата и изпълни небесата с ангелско славословие!

Дано и нашите души да обнови така Господ! С това пожелание и от името на духовния ни пастир архимандрит Теоктист, на свещенството в нашия храм и на всички православни българи в Русия – ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

Текст и снимки: Гергана Шопова

 

 

Снимки

Рождество Христово в Българското подворие в МоскваРождество Христово в Българското подворие в МоскваРождество Христово в Българското подворие в МоскваРождество Христово в Българското подворие в МоскваРождество Христово в Българското подворие в МоскваРождество Христово в Българското подворие в МоскваРождество Христово в Българското подворие в МоскваРождество Христово в Българското подворие в МоскваРождество Христово в Българското подворие в МоскваРождество Христово в Българското подворие в МоскваРождество Христово в Българското подворие в МоскваРождество Христово в Българското подворие в МоскваРождество Христово в Българското подворие в Москва
« предишна новинаследваща новина »