ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 1 за 2012 г. на официоза на БПЦ „Църковен вестник”

16 януари 2012 10:22, Българска Патриаршия
Бр. 1/2012 на "Църковен вестник"

В настоящия брой 1 на „Църковен вестник” започваме 2012 г. с Патриаршеското Новогодишно послание, в което Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим отправя своята първосветителска молитва към Всеподателя Бога, от Когото е всяко добро даяние, със синовна благодарност за безкрайните Му милости и щедрости към българския народ през изтеклата 2011 година. Като припомня най-важните събития за родната ни Църква, които тържествено отбелязахме, и отправя своето благословение за още по-добро благоустрояване на вътрешния и външния живот на БПЦ, разширяване на просветителската и милосърдна дейност и разширяване взаимодействието с държавните органи, патриархът отправя към всички чеда на родната ни Църква пожелание за здрава, мирна и благоденствена 2012 г. - на стр. 1.

На стр. 8 ще зарадваме нашите читатели с календар за настъпващата 2012 г.

В този брой отразяваме хиротонията на Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Серафим - най-новия архиерей на БПЦ, чието ръкоположение се състоя в края на миналата година. Репортаж от събитието и словата сме разположили на стр. 1-3, 4, 5.

По повод 220-годишнината от съставянето на знаменития сборник „Добротолюбие” публикуваме І част от статията на проф. Христос Янарас с интригуващото заглавие „Книгата „Добротолюбие” - предизвикателство за западната култура”. Статията е посветена на епохалното дело на отците коливади, подбрали забравени от столетия ключови текстове от боговдъхновени подвижници и аскети, представящи живия истинен опит на Църквата в духовния живот, като оръжие за противодействие срещу модернизма, набиращ сила в европейския свят през 18 век. Авторът, като се спира върху създаването, същността и значението на този сборник от 36 светоотечески и аскетически творения от периода ІV-ХV в., ни разкрива "Добротолюбието" като предизвикателство от страна на една култура, тази на Православието, към друга - тази на „прогреса”, антропоцентризма и материализма. Статията четете на стр. 1-6.

В рубриката „И рече старецът” сме подбрали разказ за един светогорски подвижник на име Петраки, запазил своята детска чистота, простота и невинност до края на живота си. За него ни разказва друг съвременен подвижник - старецът Паисий Светогорец. Стр. 6

Под заглавие „Гори ли кандилото в душите ни” публикуваме материал за прот. Серафим Янев, предстоятел на храм „Успение Богородично” в с. Горна Малина и и. д. игумен на Кремиковския манастир „Св. Георги”, който получи награда за 2011 г. от областния управител на Софийска област за значим принос към църковно-обществения живот и активна работа с младото поколение. За многостранната активна пастирска и просветителска дейност на отец Серафим Янев и какво го мотивира в неговите трудове - четете на стр. 7.

В броя ви представяме и новата книга на Синодално издателство „Две послания до коринтяните” на св. Климент Римски, която е плод на подновеното сътрудничество между издателството и Богословския факултет на СУ и се издава с финансовата подкрепа на Балканското атонско сдружение. Стр. 7

Броят се допълва с отразяването на новинарските страници 2 и 3 на най-знаковите събития от изтеклия период.

"Църковен вестник" се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Поради поредно увеличаване на пощенските разходи за един брой от 45 ст. на 55 ст., от м. август 2011 г. цената за годишен абонамент за 2012 г. се променя от 26 лв. на 30 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

Текст: Александра Карамихалева, главен редактор на "Църковен вестник"

 

 

Снимки

Талон за абонамент на "Църковен вестник"
« предишна новинаследваща новина »