ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско богослужение за храмовия празник на храм „Св. Атанасий” в кв. "Пороище" на гр. Разград

19 януари 2012 11:17, Русенска митрополия
Архиерейско богослужение за храмовия празник на храм „Св. Атанасий” в кв. Пороище на гр. Разград

На 18 януари Православната църква тържествено чества паметта на двете светила на александрийското богословие – св. Атанасий и св. Кирил, архиепископи Александрийски. Те имат голяма заслуга за утвърждаване на чистото изповедание на вярата и борбата с тогавашните ереси.

В този празничен ден храмов празник има и древният храм „Св. Атанасий” в разградския квартал "Пороище". Във връзка с това, с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит беше отслужена тържествена архиерейска св. Литургия от неговия викарий – преосвещения Месемврийски епископ Иаков. На архиерея съслужиха архиерейският наместник на Разградска духовна околия ик. Георги Георгиев, бившият енорийски свещеник при този храм – свещ. Иван Стоянов, и настоящият енорийски свещеник – свещ. Димитрий Терзи. Песнопенията бяха изпълнени от Милен Бакалов – служител при Русенска митрополия.

Богослужението започна с празнична утреня. Почти всички свещенослужители се включиха в изпяването на стихири от последованието.

Храмът беше преизпълнен с вярващ народ, дошъл да почете паметта на св. Атанасий и св. Кирил Александрийски и да се помоли в този свят ден. Празникът беше зачетен от светските власти, както и от местния пенсионерски клуб.

При тържествено биене на камбана служещият архиерей беше посрещнат от свещенството, след което се довърши утренята по чина.

След като архиереят и свещенослужителите заеха местата си в центъра на храма, беше дадено началото на св. Литургия, която протече с необходимото благолепие и тържественост. По време на причастния проповед за живота на св. Атанасий произнесе свещ. Димитрий Терзи. След отпуста беше изпято и „Многая лета” за празнуващите този свят празник и всички именници. Беше извършен и водосвет за здраве и поръсени присъстващите.

Бе осветена и раздадена храна на всички присъстващи в храма. Негово Преосвещенство благослови лично вярващите, като им пожела здраве и душевно спасение.

След богослужението свещенослужителите бяха радушно посрещнати в местния пенсионерски клуб за тържествен обяд от любезните домакини от Пороище, които бяха вложили много старание.

Разградският квартал "Пороище" е известен в историята с известния си потомък – молдовския воевода Василий Лупу, който по своята ревност и почитание към св. Петка, изпросил нейните нетленни мощи от Цариград и ги пренесъл за духовно благословение в столицата си – гр. Яш, където се намират и понастоящем.

В турско време това населено място е имало неприкосновен статут на войнишко село, понеже жителите му са служили във войската и са били освободени от всякакви данъци и повинности. Те имали право да търгуват без ограничения в цялата империя и не били подчинени на местните бейове и паши. Никой нямал право да отсяда и да пренощува там без разрешение.

Храмът на Пороище има интересна архитектурна форма и голяма историческа стойност. Около него са разпръснати многобройни древни надгробни плочи и надписи, имащи вековна давност и съхранили паметта за известни личности и славно минало.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Архиерейско богослужение за храмовия празник на храм „Св. Атанасий” в кв. Пороище на гр. РазградАрхиерейско богослужение за храмовия празник на храм „Св. Атанасий” в кв. Пороище на гр. РазградАрхиерейско богослужение за храмовия празник на храм „Св. Атанасий” в кв. Пороище на гр. РазградАрхиерейско богослужение за храмовия празник на храм „Св. Атанасий” в кв. Пороище на гр. РазградАрхиерейско богослужение за храмовия празник на храм „Св. Атанасий” в кв. Пороище на гр. РазградАрхиерейско богослужение за храмовия празник на храм „Св. Атанасий” в кв. Пороище на гр. РазградАрхиерейско богослужение за храмовия празник на храм „Св. Атанасий” в кв. Пороище на гр. РазградАрхиерейско богослужение за храмовия празник на храм „Св. Атанасий” в кв. Пороище на гр. РазградАрхиерейско богослужение за храмовия празник на храм „Св. Атанасий” в кв. Пороище на гр. РазградАрхиерейско богослужение за храмовия празник на храм „Св. Атанасий” в кв. Пороище на гр. РазградАрхиерейско богослужение за храмовия празник на храм „Св. Атанасий” в кв. Пороище на гр. РазградАрхиерейско богослужение за храмовия празник на храм „Св. Атанасий” в кв. Пороище на гр. РазградАрхиерейско богослужение за храмовия празник на храм „Св. Атанасий” в кв. Пороище на гр. РазградАрхиерейско богослужение за храмовия празник на храм „Св. Атанасий” в кв. Пороище на гр. РазградАрхиерейско богослужение за храмовия празник на храм „Св. Атанасий” в кв. Пороище на гр. Разград
« предишна новинаследваща новина »