ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Духовенството и миряните от Русенска епархия поздравиха митрополит Неофит по случай именния му ден

23 януари 2012 10:32, Русенска митрополия
Имен ден на Русенския митрополит Неофит

На 21 януари Българската православна църква чества паметта на големия корифей на богословието св. Максим Изповедник и юношата св. мъченик Неофит, прославил Бога със смъртта си през 290 година.

Днес нашият обичен архиерей, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит, чества своя имен ден.

Божествена св. Литургия в катедралния храм „Света Троица” отслужиха ставр. ик. Минко Казаков и митрополитският дякон. Молитвено участие в св. Евхаристия взеха митрополит Неофит, епископ Яков, викарий на Русенския митрополит, духовници от всички храмове в Русе и благочестиви християни, дошли да поздравят обичния си архиерей.

Поздравителен адрес по случай именния ден на митрополит Неофит беше изпратил областният управител на област Русе г-н Стефко Бурджиев.

В края на св. Литургия епископ Яков произнесе поздравление към митрополит Неофит, в което каза:

„ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

Обични в Господа Високопреосвещени Владико,

Сърдечно Ви поздравявам от името на Русенския епархийски съвет, епархийското свещенство, православните християни и от мое име с деня на небесния Ви покровител – свети мъченик Неофит.

От млади години възлюбил Бога, Вие всецяло се отдадохте в служение на Неговата света Църква, посвещавайки Му своите сили и таланти, стремейки се да бъдете образец за верните със слово, с живот, с любов, с дух, с вяра и чистота.

Живеем в дни на изпитания за Църквата, но всичко това става, за да се изпълнят думите на Спасителя: „В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света” (Йоан. 16:33). И още: „Не бой се, малко стадо! Понеже вашият Отец благоволи да ви даде царството” (Лука. 12:32). И във всички тези дни на изпитания Вие имате нашата подкрепа и братска и синовна в Христа Иисуса обич и преданост.

Днес ние, Вашите помощници и съработници на Божия виноград, отправяме молитвите си към Всеподателя Бога да низпосли над Ваше Високопреосвещенство добро здраве, душевен мир, телесна сила, всесилната Божия помощ и благодатно възпълване на силите за носене подвига на архипастирското служение на престола на русенските митрополити.

Честит и благословен празник!

На многая и благая лета!”

От името на администрацията на Русенска св. митрополия митрополит Неофит получи икона с образа на днес чествания свети мъченик.

Свещенослужители и миряни, всички членове на Христовото тяло, изпълниха многолетие за Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Максим и Русенския митрополит Неофит.

Снимки: Румен Николаев

 

 

Снимки

Имен ден на Русенския митрополит НеофитИмен ден на Русенския митрополит НеофитИмен ден на Русенския митрополит НеофитИмен ден на Русенския митрополит НеофитИмен ден на Русенския митрополит НеофитИмен ден на Русенския митрополит НеофитИмен ден на Русенския митрополит Неофит
« предишна новинаследваща новина »