ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Осветена е българска икона на Митилинските мъченици Рафаил, Николай и Ирина в храм „Св. Параскева”, Пловдив

26 януари 2012 23:09, Българска Патриаршия
Oсвещаване на икона на св. мчци Рафаил, Николай и Ирина

На 25 януари от 18 ч. в храм „Св. Параскева”, Стария град на Пловдив, бе отслужена вечерня с освещаване на света икона на св. мчци Рафаил, Николай и Ирина от о. Лесвос (Митилини). Богослужението бе извършено от предстоятеля на храма - протойерей Емил Паралингов. Въпреки януарския снежен ден присъстваха както членове на братството при храма, така и гости от други градове, дошли специално по повода.

А поводът е благочестен и спасителен – чрез освещаването на тази икона вярващият българин се сподобява с нови чудни ходатаи пред Божия престол и лечители на разна немощ, духовна и телесна, при стари и при млади.

Икона на тези свети мъченици се изписва за първи път в България. Иконописта е дело на презвитера Ана Паралингова.

Идеята за изписването на иконата, разбирано по човешки, идва случайно, но не и за промисъла Божи. След „случайна” среща със светата глава на мъченика Рафаил при едно поклонение през 2008 г. из Северна Гърция, братството към храма, водено от своя председател, осъществява и възжеланото пътуване до остров Митилини. Със себе си носят и дъската за бъдещата икона. Остават на острова пет дни - дни, през които научават историята на чудното явяване по Божие откровение на светците мъченици, за които дотогава никой не знаел и не бил чувал. Тяхното изповедничество за вярата и живото им присъствие и застъпничество завладяват българските поклонници и те решават... да ги вземат със себе си в България.

Още с първия им помисъл са чути и нещата протичат благословено. Получават и личната благословия на старата игуменка и възстановителка на манастира – старица Евгения. Обратно в България и Пловдив нещата обаче не протичат така гладко, множество нечакани препятствия застават по пътя на изпълнението, сякаш и българската вяра в тези новопросияли светци и застъпници за християнския род да се изпита. Но сега, когато радостта от осветената икона е с нас, защото „не само не се съмняваме, но и непоклатно вярваме и изповядваме, че ангелите и светиите, които са станали като че ли ангели при безграничната Божия светлина, виждат нашите нужди” (из „Послание на патриарсите за православната вяра”), убедено вярваме, че Бог отново в Своите светии прояви милостта Си към това малко братство.

За прослава на светците братството подготвя и "Канон на св. мчци Рафаил, Николай и Ирина" на български език. Подготвя също така и издаването на тяхното житие.

“В Лесбос подвизали се за Христа Бога,

осветили сте острова

с намирането на вашите мощи,

блажени. Затова ви почитаме,

богоносни Рафаиле, заедно с Николая и девицата Ирина,

като наши покровители и молитвеници пред Господа.”

(Тропар на Термските светии)

Текст: Анула Христова
Снимки: vladikovi.com и А. Христова

 

 

Снимки

Слово на прот. Емил Паралингов за светцитеOсвещаване на икона на св. мчци Рафаил, Николай и ИринаOсвещаване на икона на св. мчци Рафаил, Николай и ИринаМолебен канон пред иконатаМолебен канон пред иконатаМолебен канон пред иконатаМолебен канон пред иконатаМолебен канон пред иконатаЗаключително утешително словоЗаключително утешително словоЗаключително утешително словоПомазание с елей от манастира на мъченицитеПомазание с елей от манастира на мъченицитеOсвещаване на икона на св. мчци Рафаил, Николай и ИринаРадостта е с нас
« предишна новинаследваща новина »