ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Сто тридесет и четири години от Освобождението на гр. Търговище

31 януари 2012 14:13, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Освобождението на гр. Търговище

Тази година се навършват 134 години от Освобождението на гр. Търговище. Тържествата започнаха на 25 януари с изложбата на млади художници от Второ СОУ „Проф. Никола Маринов”. Учениците от 5 „б” клас, с класен ръководител Петя Борисова Димова, показаха талант и най-добрите рисунки бяха наградени с грамоти и книги от директора на Исторически музей гр. Търговище г-жа Магдалена Жечева и г-н Савин Савов – председател на Патриотичен клуб Възраждане. Малките художници бяха изненадани и от членовете на Национално дружество „Традиция” – гр. Шумен. Гостите дойдоха в автентични униформи на руски офицери, войници и четници от българското опълчение. От монограма на козирките, до въоръжението им всичко е от годините на освободителната епопея.

На 26 януари във фоайето на библиотека „Петър Стъпов” се срещнаха местни историци, археолози и родолюбци с гражданите от Търговище. Присъстващите се насладиха на забравени истории и нови факти от миналото на региона. Сред най-колоритните личности, станали обект на изследване е непознатият досега Сапунджи Иван от Ески Джумая, който става капиталист в следосвобожденска България. Своето място в научните трудове намират и известните търговищенци художникът академик Румен Скорчев и композиторът и музикален фолклорист Руси Коджаманов, оставили ярък белег в историята на изкуството.

Държавен архив гр. Търговище показа Документ на османо-турски език от 1874 година, който представлява протокол на импровизиран местен шериатски съд за определяне границите на гора, между 6 търговищки села, и е най-старият документ, пазен във фондовете - съобщи директорът на архива г-н Светлин Божинов. Между по-интересните предмети, свързани с историята ни е печатът на Община Търговище от 1878 г.

На 27 януари в Регионалния исторически музей бе открита експозиция на тема „Българското опълчение - героичната летопис на една война". Бяха показани исторически свидетелства, съхранявани в Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа" и в търговищкия музей, които възкресиха спомена за храбростта и саможертвата на българското опълчение. Изложени са военни униформи на руски офицери и българското опълчение, различни видове хладно и огнестрелно оръжие, снимки и документи на опълченци, оригинални картини на български художници, пресъздали историческите картини и събития. Търговищкият музей допълва изложбата с материали свързани с опълченци от Търговище като Иван Цачев и Велико Филипов и находките от проучванията на руското гробище край Търговище, където днес е мемориалът на Българо-руската дружба. Представени бяха документи и снимки на щабскапитан Иван Шостак – ротен командир в Шеста опълченска дружина, останал в България след Освобождението със своето семейство в търговищкото с. Бряг. В допълнение посетителите имаха възможност да видят два филма, посветени на боевете на Шипка и Паметниците на признателност в Балкана, свързани с Българското опълчение.

Самият Ден на Освобождението на гр. Търговище - 29 януари - започна със св. Литургия. По традиция гражданството и официалните лица поднасят венци и цветя пред Морената в старинния квартал ”Варош”. И тази година г-н Владимир Клеманов – консул на Руската федерация, кметът на гр. Търговище д-р Красимир Мирев, г-жа Севим Али – председател на Общинския съвет гр. Търговище, и секретарят на Общината г-н Валери Симеонов, областният управител г-н Митко Стайков, депутати от ГЕРБ – г-жа Лили Боянова, и от БСП – г-н Румен Такоров, и много граждани застанаха пред паметника с почит и поклон пред саможертвата и героизма на българи и руси. Тематична композиция изнесоха децата от клуб „Грифон” при Обединен детски комплекс. Бе показано и уникално знаме на българската земска войска, носено от опълченец, придружаван от двама руски войници. Тримата застанаха като почетен караул до паметната Морена.

След приключването на Руско-турската война българското опълчение е разформировано. По решение на Главната руска квартира се създава военно формирование - Българска земска войска. Ядрото й е самото опълчение. Знамето на войската е от 1878 г. То дълго време е съхранявано във военното поделение на града. В средата на миналия век е предадено на музея. Оказва се, че ескиджумайското земско знаме е единственото оригинално запазено в цялата страна.

Кулминацията на празника е панихидата за загиналите опълченци и руски войници в храм „Успение на Пресвета Богородица”, гр. Търговище. Тя бе отслужена от архиерейския наместник ставрофорен иконом Славчо Проданов, протойерей Димитър Байков – председател на храма, йерей Бисер Христов и йерей Анатоли Ангелов. Отправили молитви за упокоение на душите на загиналите, ние знаем, че те не умират. Тяхното житейско измерение е времето. Отлитат годините, десетилетията и вековете. Но техният величав пример остава за поколенията, защото пожертваха себе си за своя народ.

Бог да ги прости!

Материалът е предоставен от г-жа Валентина Проданова

 

 

Снимки

Освобождението на гр. Търговище Освобождението на гр. Търговище Освобождението на гр. Търговище Освобождението на гр. Търговище Освобождението на гр. Търговище Освобождението на гр. Търговище Освобождението на гр. Търговище Освобождението на гр. Търговище Освобождението на гр. Търговище
« предишна новинаследваща новина »