ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Дяконско и свещеническо ръкоположение и две офикии в столичния храм „Св. Троица“, кв. "Разсадника"

04 февруари 2012 22:43, Софийска митрополия
Св. Литургия в храм „Св. Троица“, кв. "Разсадника"

В съботния ден, на 4 февруари, Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, отслужи архиерейска св. Литургия в столичния храм „Св. Троица“, който се намира в кв. "Разсадника", в непосредствена близост до бул. „Константин Величков“.

С епископа съслужиха ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, ставр. ик. Мина Минчев, иконом Николай Колев от гр. Перник, свещеник Александър Лашков, председател на храма, свещеник Петър от храмовото духовенство и дякони.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим по време на литургията бяха отличени с офикия „протойерей“ двамата дългогодишни служители на светия олтар в храм “Св. Троица“ - свещениците о. Александър Лашков и о. Петър Попов.

Отец Александър Лашков е завършил през 1961 г. Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, гара Черепиш, след което придобива и висше богословско образование в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ (1965 г.). Поради силното му влечение към музиката и желание да бъде музикант специализира в двугодишен полувисш курс за диригенти на хорове и оркестри. След това завършва и Академията за музикално и танцово изкуство, гр. Пловдив.

Работи като преподавател по музика и повече от петнадесет години ръководи Детско-юношеския духов оркестър “Ботева чета“ в София, от чийто състав впоследствие се изявяват редица музиканти. През 1991 г. сформира мъжки хор в храм „Св. Троица“, а през следващата година на 8 февруари приема свещенически чин. Автор на няколко сборника с проповеди - "Пътят към храма" (в три тома) и "С дух и истина" (в три тома). Епископ Йоан го представи пред църковното изпълнение като ревностен пастир и служител на св. олтар вече двадесет години и изявен църковен диригент и композитор.

Отец Петър Попов е роден през 1956 г. в гр. Сандански. Основно образование придобива в родния си град, след което продължава обучението си през 1969 г. в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, гара Черепиш. Той е един от малцината завършили последния шестгодишен курс на обучение в Софийската духовна семинария. Придобива висше богословско образование в Духовната академия „Св. Климент Охридски“. Ръкоположен е за свещеник на през 1980 г. и служи в с. Левуново, Неврокопска епархия. През 1990 г. е назначен за енорийски свещеник в храм „Св. Троица“. Владиката го представи като изряден свещенослужител, който вече тридесет и две години служи на Бога и хората.

По време на св. Литургия бе ръкоположен за свещеник дякон Людмил Колев Йорданов от гр. Перник. Новоръкоположеният е роден през 1975 г. в гр. Перник. Основно и средно образование получава в родния си град, след което успешно придобива висше богословско образование в Шуменския университет „Св. Константин Преславски“. Богослужебният му стаж ще премине в храм „Св. Йоан Рилски“, гр. Перник.

За нуждите на Софийска епархия бе ръкоположен в дяконски чин иподякон Асен Асенов от София. Новоръкоположеният дякон е завършил Английската гимназия, а след това и Богословския факултет на СУ.

В края еп. Йоан се обърна към многобройните присъстващи с поучително слово за настъпващия Велик пост, чиито подготвителни дни ни насочват към размисъл за молитвата. “Човек се затрупва с какви ли не неща - каза владиката, - непрекъснато събира в дома си, и не се отказва, макар да не може дори свободно да се движи в него. Но гордият ум, макар задъхвайки се, не се отказва, събира и трупа ненужни вещи и знания, които го отдалечават от Бога и спират молитвата… Молитвата бива разбирана от простосърдечния ум и от чистотата на сърцето, което иска от нас Спасителят. Молитвата трябва да бъде отправена с ума, но да бъде почувствана и от сърцето. Днешният свят е забравил за молитвата, а така е забравил и за Бога. Затова овладейте ума си, който ще ни помогне да прегърнем молитвата и така да изпълним закона Христов“ - каза в словото си еп. Йоан

След гръмко многолетствие за новоръкоположените и отличените свещенослужители отец Александър, който е предстоятел на храма, благодари от името на църковното настоятелство и миряните за архиерейската богослужба. Той благодари за даденото отличие, като каза, че това ги задължава да бъдат още по-усърдни в служението си, тъй като „офикията е отговорност“ - и изрази желанието на енориашите, които са вярващи хора - български бегълци от Македония, и в които живеят християнските традиции, за по-чести срещи в бъдеще, за духовна подкрепа и ободрение.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Свещеник Людмил КолевСвещеник Людмил Колев Св. Литургия в храм „Св. Троица“, кв. "Разсадника" Св. Литургия в храм „Св. Троица“, кв. "Разсадника" Знеполски еп. ЙоанДяконско ръкоположениеДяконско ръкоположениеДяконско ръкоположение Дяконско ръкоположениеЗнеполски еп. ЙоанСв. Литургия в храм „Св. Троица“, кв. "Разсадника" ПричастиеСв. Литургия в храм „Св. Троица“, кв. "Разсадника" Св. Литургия в храм „Св. Троица“, кв. "Разсадника" Св. Литургия в храм „Св. Троица“, кв. "Разсадника" ДяконитеОтец Петър ПоповСв. Литургия в храм „Св. Троица“, кв. "Разсадника" Св. Литургия в храм „Св. Троица“, кв. "Разсадника" Св. Литургия в храм „Св. Троица“, кв. "Разсадника" Св. Литургия в храм „Св. Троица“, кв. "Разсадника" Св. Литургия в храм „Св. Троица“, кв. "Разсадника" Св. Литургия в храм „Св. Троица“, кв. "Разсадника" Новите дякон и свещеникХрам „Св. Троица“, кв. "Разсадника" Храм „Св. Троица“, кв. "Разсадника"
« предишна новинаследваща новина »