ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Сформиран е инициативен комитет за реставрация и обновление на храм „Св. Николай” при Руското подворие в София

05 февруари 2012 19:34, Българска Патриаршия
Игумен Филип (Василцев)

Голямата зала на Руския културно-информационен център на ул. "Шипка" № 34 в София събра в мразовития неделен ден на 5 февруари православни християни и почитатели на руската култура за срещата със световноизвестния балетист, режисьор и хореограф Андрис Лиепа и за представянето на филма „Руският дом на бреговете на Тибър”, посветен на изграждането на руския храм в Рим „Св. Екатерина”.

След като бе представен от предстоятеля на Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София игумен Филип (Василцев), Андрис Лиепа разказа за своето семейство и пътя, който извървява до въцърковяването си в Православната църква. Роден е в известното артистично семейство на Марис Лиепа – легендарен балетист от Болшой театър, и актрисата Маргарита Жигунова. Баща му бил лутеранин, майка му - православна, а той бил кръстен в Лутеранската църква, в която останал до 33-годишната си възраст, когато приел св. Православие. Баща му колекционирал икони и целият им дом бил в икони. При възстановяването на Дивеевския манастир подарили иконите на манастирския храм, където са и сега.

Като балетист Андрис Лиепа прави забележителна кариера, печелейки овациите на публиката на най-прочутите световни сцени. Докато е солист на Римската опера, става енориаш на руския храм в Рим „Св. Николай”, където се запознава с отец Филип и се ангажира с набирането на средства за изграждането на храма, посветен на св. Екатерина. За театъра той казва, че е място, където можеш да отдадеш своето време и сили, но не и своята душа, която той отдава на Бога и Църквата.

Филмът „Руският дом на бреговете на Тибър” представи историята по изграждането на този храм в града, събрал много християнски светини от преди разделението на Църквата, история, чието начало датира още от 19 век, когато се заражда идеята руската диаспора да си изгради свой храм във Вечния град. Мястото, определено за строежа, е на хълм в непосредствена близост до Ватикана, където се намира и Руското посолство. Местните власти се притеснили, че руският храм ще се извисява над „Сан Пиетро” и разпоредили преработване на архитектурния план, за да се намали височината на храма. За да не изменят характерния вид на бъдещия храм, руснаците били принудени да направят хълма по-нисък с 25 метра.

След проточилите се предварителни процедури по взимане на всички необходими за строежа разрешения бил положен основният камък на храма. Поради липса на средства обаче, изграждането на Божия дом дълго време не започвало, а след 3 г. щели да загубят правото на строеж. Андрис Лиепа си спомня как отец Филип се молел на празната площадка, където трябвало да се извиси храмът, и отслужвал акатисти на св. Екатерина. И строежът потръгнал. Всеки дарявал каквото и колкото можел. Само за половин година храмът бил издигнат и при изтичането на третата година патриарх Кирил, тогава митрополит и председател на Външно-църковния отдел на РПЦ, извършил „малко освещаване” на все още незавършения напълно храм.

Днес храм „Св. Екатерина”, който наричат „късче от православна Русия в Рим”, е с жива интернационална енория, част от която са не само руснаци, но и православни християни с различна националност, в това число и много италианци.

Презентацията на филма и срещата с Андрис Лиепа бе организирана от Подворието на Московския и цяла Русия патриарх в София, Руския културно-информационен център и Просветителско дружество „Лъч”. На нея стана ясно, че е сформиран инициативен комитет за реставрация и обновление на храм „Св. Николай” при Подворието в София, член на който е и Андрис Лиепа. Световноизвестният артист обеща да гостува в София със звездите на Руския балет от прочутите „Руски сезони”, за да подпомогне с благотворителни концерти тази богоугодна инициатива, която има за цел до 2014 г., по повод 100 години от освещаването на руския храм в столицата ни той да блесне в пълното си благолепие.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София

 

 

Снимки

Представяне на филма „Руският дом на бреговете на Тибър”Представяне на филма „Руският дом на бреговете на Тибър”Представяне на филма „Руският дом на бреговете на Тибър”Представяне на филма „Руският дом на бреговете на Тибър”Андрис ЛиепаАндрис ЛиепаПредставяне на филма „Руският дом на бреговете на Тибър”Автографи за българската публика
« предишна новинаследваща новина »