ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митр. Игнатий: „Никой от йерарсите на Гръцката църква не е масон”

09 февруари 2012 19:34, Българска Патриаршия
Митрополит Игнатий

Днес завърши тридневният свещенически семинар на тема "Информация за сектите и парацърковните движения", който се проведе в Конферентния център „Тесалия” в периода 7 – 9 февруари 2012 г. Семинарът бе организиран от св. митрополия Димитриада и Алмирос.

В семинара взеха участие избрани клирици, които са придобили ценни познания по въпросите за сектите и парацърковните движения. По време на третия и последен ден от семинара първи говорител бе Негово Високопреосвещенство митрополитът на Сисанио и Сиатиста г-н Павел, който говори по темата "Младежта и новите ереси. Пастирски подходи".

Негово Високопреосвещенство подчерта, че цел на новопоявилите се ереси, деструктивни култове, неоидолопоклонничество, сциентология, окултизъм, магия и др. са предимно децата, и то в тяхната юношеска възраст. Тези движения намират подход към младежите, защото са проучили в дълбочина тийнейджърската психология и са успели да идентифицират празнотите в техния живот, които именно им обещават те да запълнят.

Имат методика за включването на младежите в групи, чрез които да бъдат насочени в тайнствено познание и мистерия. Дейността на тези групи се осъществява в отлично оборудвани центрове и с обучен персонал. Експлоатирана бива също така юношеската сексуалност, като се манипулира предимно с инстинктивната сексуалност.

Като средства за постигането на целите им митр. Павел упомена: а) систематично промиване на мозъците; б) окултни брошури; в) телевизионни предавания; д) действието на музиката като психонаркотик. Последствия от тази стратегия са дезактивирането на мисълта и волята на юношите и пълното им обсебване от групата, както и абсолютна зависимост от нея.

Негово Високопреосвещенство подчерта, че успехите на парацърковните движения се дължат в голям процент на пастирски недъг, както и на липса на грижа в семейството. Той отбеляза, че енориите са се превърнали в негостоприемни места, че пастирите нехаят и не са съпричастни към тийнейджърските проблеми, а така почвата на младежката душа се оставя пустееща и други започват да я обработват.

Митрополит Павел се позова на превантивната пастирска грижа за преодоляването на тези проблеми. Тук той подчерта необходимостта от възраждане на енорийския живот, за да могат децата да почувстват енорията като свой дом, от развиване на богослужебния живот, който е храна за душата, както и от добрата катехизация, която да отговаря на многостранните младежки въпроси.

Подчерта и необходимостта пастирите да придобиват все повече знания и информация, да направят тези свои търсения обект на молитвените си прошения, да имат грижата за гладкото интегриране на младежите в Църквата - енорията и по този начин да остойностят духовното си бащинство към тях, което е изражение на любовта към младите хора.

Вторият лектор бе протойерей Кирякос Цурос, секретар на Синодалната комисия по ересите. Той разгледа темата "Дейността на Свидетелите на Йехова и позицията на Църквата".

Прот. Кирякос, след като описа основаването и разпростирането по света на чуждестранната фирма "Стражева кула" и явното фалшифициране на евангелската истина, предложи начини за пастирска защита, които могат да се развият на три принципа: а) добре организирана дейност на живата енория; б) организирано изучаване на Свещ. Писание на енорийски срещи и в) боголюбив живот на пастирите.

В продължение той изясни практическите начини за справяне с лъжесвидетелите на Йехова и близките до тях нови култове:

А. Защита на Православното паство в контекста на религиозната свобода, без прояви на фанатизъм и нетърпимост;

Б. Познаване на конституционната и правна рамка, вътре в която може пастирът да действа, и по-специално член 13 от Конституцията (на Гърция);

В. Избягване на жалби и обвинения, които биха могли да бъдат възприети като обидни и нарушаване на религиозната свобода;

Г. Насочено внимание към информационните брошури, в които често има податки, насочени срещу самите тези, които ги издават;

Д. Внимание при диалог с еретици, когато нямаме подходящите знания и подготовка;

Е. Просвещаване и информиране на компетентните органи на държавата и общината, защото там цари пълно непознаване на опасността от действието на сектите и

Ж. Грижа за създаването на антиеретически кабинет към всяка св. митрополия и образоването на подходящи сътрудници.

Третият лектор бе архимандрит Хризостом Майдонис, протосингел на св. митрополия Йерисос, Света Гора и Ардамерион, който говори на тема "Заплахата на древнопоклонничеството".

Архим. Хризостом подчерта, че явлението древнопоклонничество „засяга предимно гърците, защото древната им култура, преди-Христа, е свързана с древната религия.

Ето защо в Гърция това движение е много агресивно насочено срещу Църквата. Неговите членове се възползват от любовта към родината и от естествената гордост по отношение на древногръцката култура, която те си присвояват и с която злоупотребяват.

След това говори за начините, чрез които действат древнопоклонниците – чрез издаване и публикации в списания и книги, езически изяви, привличане на политическите власти, и в частност на Министерството на културата, възползване от средствата за масова информация, организиране на конференции и симпозиуми, на екскурзии - почивки, възраждане на древни спортни събития, създаване на музикални ансамбли и театрални трупи, формирането на сдружения, фирми и центрове.

Особено наблегна на антихристиянската ярост на древнопоклонниците, която се движи на основата на следните принципи: да се хули Старият Завет и св. апостол Павел, да се клевети Църквата, която уж унищожила елинската култура.

Накрая архим. Хризостом предложи начини за пастирско преодоляване на древнопоклонническото движение:

А. Добро познаване на историята на древногръцката култура и на древната религия;

Б. Подчертаване на любовта към древната култура и език;

В. Познаване на съответната методология на светите Отци;

Г. Запознаване със значението на Стария Завет за живота на Църквата и

Д. Здрава организация на енорията, която е центърът на църковния живот и личното общение на вярващите.

Последва задълбочен и плодотворен диалог, по време на който Н.В. митрополитът на Димитриада Игнатий увери духовенството и миряните, че: "Никой от членовете на йерархията на Гръцката църква няма нищо общо с масонството и неговите разклонения. Нашата Църква е абсолютно ясна по отношение на въпроса с масонството”.

С това тридневният антиеретически семинар приключи, като определи седем основни линии, по които следва да се движи пастирската дейност срещу сектите: а) необходимостта на пастирите от достоверност, която да се основава на знания и опит със Свещ. Писание; б) избягване на превръщането на православната вяра в идеология – факт, който, когато се случи, я онеправдава и елиминира; в) отхвърляне на всякакъв фанатизъм при досега ни с еретици; г) любящ и бащински подход към еретиците, които са подлъгани братя; д) обучаване да водим пастирски диалог с тях; е) доверие към специалистите и сътрудничество с тях и ж) развиване в даването на личен богопредан пример.

www.romfea.gr
Превод от гръцки: Анула Христова

 

 

« предишна новинаследваща новина »