ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Лекция на Чешкия архиепископ Христофор в Богословския факултет в София

17 февруари 2012 14:36, Българска Патриаршия
Богословски факултет на СУ

На 20 февруари от 14 часа в Аулата на Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" публична лекция ще прочете Архиепископ Христофор, митрополит на Прага и предстоятел на Православната църква в Чехия и Словакия. Негово Блаженство архиепископ Христофор е на посещение в България от 19 до 22 февруари. По покана на Богословския факултет ще представи пред академичната общност темата "Автокефалия и автономия на Чешката православна църква в диоцеза на Чехия и Словакия".

В същия ден преди академичното събитие предстоятелят на Чешката православна църква ще бъде приет от Негово Светейшество Българския патриарх Максим, с чието благословение той идва на посещение в диоцеза на Българската патриаршия. Предишната визита на Негово Блаженство архиепископ Христофор в България беше по повод честванията за 40-годишния юбилей от избора и интронизацията на Българския патриарх Максим, когато той участва в съслужение с другите предстоятели и представители на поместни православни църкви в празничното богослужение в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.

Архиепископ Христофор е любим гост и добър приятел на Българската православна църква. През последните години той редовно участва в авторитетната "Седмица на православната книга", която се организира в началото на месец септември от Варненската и Великопреславска митрополия с благословението и гостоприемството на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. С подкрепата на Негово Блаженство архиепископ Христофор от няколко години в Прага съществува и новоучредена Българска православна община, начело на която е българският духовник протойерей Пламен Тодоров. Дейността на българския свещеник и българската православна общност в Чехия е още един духовен мост на общение и братолюбие между двете славянски поместни православни църкви.

Връзките между Православните църкви в България и Чехия са древни и особено дълбоки, защото те се коренят в християнското просветителско дело сред славяните още от времето на Моравската мисия на светите братя Кирил и Методий и дейността на техните ученици в земите на днешна Чехия и Словакия. През първата половина на ХХ век София и Прага също така са две от големите столици на руската емиграция в Европа, в академичните и университетски среди на които работят редица изтъкнати руски православни богослови.

Своето архипастирско служение в Чехия и Словакия архиепископ Христофор съчетава и с академичната работа като преподавател в Богословския факултет на град Прешов в Словакия, с който, по силата на двустранно споразумение за научен и академичен обмен по европейската програма "Еразъм", през последните години си сътрудничи активно и Богословският факултет в София. През месец ноември 2011 година след посещение на трима хабилитирани преподаватели от катедра "Практическо богословие" в Карловия университет в Прага беше подписано и ново споразумение за академично сътрудничество между богословските факултети на Софийския университет и Карловия университет, което предстои да започне да се реализира от следващата учебна година.

Доц. Костадин Нушев

 

 

« предишна новинаследваща новина »