ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

НОВА КНИГА: „Митилинските новомъченици и чудотворци Рафаил, Николай и Ирина”, изд. „Елеон”

20 февруари 2012 14:47, Българска Патриаршия
Корица на книгата

Излезе от печат книгата „Митилинските новомъченици и чудотворци Рафаил, Николай и Ирина”, изд. „Елеон”, 150 стр., първо издание.

Книгата се състои от три части. Първата съдържа разказ за откриването на мощите на светиите, станало по необичаен, чудотворен начин, за техния живот и мъченичество. Във втората се описват избрани чудеса на светиите, случили се от времето на откриването на мощите им до наши дни. Третата част е Молебен канон към светиите, след четенето на който много хора от различни краища на света са получили изцеление от неизлечими болести и помощ при трудни обстоятелства в живота си. За придобиване на по-добра визуална представа за обстоятелствата, разказани в книгата, са приложени и 20 цветни фотографии от манастира „Свети Рафаил” край селището Терми, където се съхраняват мощите им.

Светите новомъченици Рафаил, Николай и Ирина живели по времето на Византийската империя (ХV в.) и пострадали заради християнската си вяра от турците. Техните мощи били открити неотдавна при разкопки на хълма Кариес над село Терми на остров Лесбос или Митилини, както местните го наричат.

Всичко започнало в края на 60-те години на миналия век, когато на това място била открита забележителна находка: руини на средновековен византийски манастир и няколко мъченически гроба. Това станало при изкопните работи за постройка на нов храм и след многократните явявания и разкази на единия от мъчениците. Местното предание било запазило идеята за светостта на мястото, но фактите отдавна били забравени. Въпреки това по традиция местните християни всяка година се качвали на хълма на Светли вторник, палели свещи и служели литургия. За престол използвали парче древен мрамор, който според преданието бил част от престола на някогашен разрушен храм. В останалите дни по тези места хората пасели овцете си и отдъхвали сред маслинената горичка. Нерядко споделяли, че усещат чудесно благоухание на мястото. Понякога виждали неземно сияние, друг път чували ангелско пеене, трети път – камбанен звън. Нерядко виждали и как точно на това място се появява непознат монах, понякога с кадилница в ръка. Но щом някой човек се приближавал до него, монахът изчезвал – сякаш се разтварял в светъл облак. Години наред хората не можели да си обяснят каква тайна крие Кариес, докато не настъпил денят 1 юли 1959 г. Тогава започнала да се разплита историята на страшната тайна на съществувалите някога два Богородични манастира на това място – и двата изпепелени от друговерците: първият, женският, през ХIII в. от морски пирати-сарацини, а вторият, мъжкият, през ХV в. от османските турци. Населниците и на двата манастира били жестоко мъчени и избити, били погребани на местата на своите манастири, а земята векове наред крила светите им останки. Останала само паметта за светостта, която традицията пазела да се извършва празник на Кариес в Светлата седмица, във вторника след Пасха. Във видение единият от мъчениците – игуменът на мъжкия манастир свети Рафаил, открил че той и другарите му пострадали мъченически във вторник след Пасха 1463 г., тогава 9 април. Съпоставената пасхалия от въпросната година показала, че действително Светли вторник 1463 г. съвпадал с календарната дата 9 април. Така 500 години хълмът Кариес пазил грижливо тайната на светите мъченици, докато Божият промисъл не ги открил за нас в най-ново време.

За всички потресаващи събития, които се случили при откриването на мощите на Митилинските новомъченици Рафаил, Николай, Ирина, монахиня Олимпия и другите с тях, е нашият разказ. Разказът ни е и за не по-малко потресаващите събития, станали на хълма Кариес, така, както са разказани от самите Христови страдалци – онези трагични събития, които сякаш като театър на ужасите се разиграват пред очите ни. Но разказваме и за силата на Христовия дух, с който всеки един от мъчениците е бил изпълнен приживе, за да може да понесе с изумяваща твърдост абсурдните по своята жестокост мъчения. Разказът ни е и за прославата, за онази прослава, която се изпълва според Господните думи: „Аз ще прославя този, който Мене прославя”. Разказът ни е и за неотнимаемата и всеопрощаваща Божия Любов, която се подава на нас, много нуждаещите се, чрез Христовите светии Рафаил, Николай и Ирина. Така, както някога, докато са живели на тази земя, Христовият дух е чудотворил в тях, сега същият този дух чудотвори от тях, но вече заради нас, за да ни подаде изцеление и надежда.

Всички болници в Гърция знаят за манастира на свети Рафаил и за чудотворната помощ на Митилинските новомъченици Рафаил, Николай и Ирина. Болни хора и роднините им всеки ден идват в манастира или телефонират на игуменката, за да търсят помощ и изцеление от тях. Други се обръщат с лична молитва към светите чудотворци, независимо в кой край на света се намират. И на всички светиите отговарят с чудесна помощ. Понякога се явяват и тримата, но най-често при болните отива само свети Рафаил, известявайки им в съновидения и видения за изцелението им. Има стотици писмени свидетелства за чудесата, станали по застъпничеството на свети Рафаил, което го нарежда сред най-великите чудотворци на нашето време. Първото от известните чудеса на свети Рафаил станало няколко седмици след откриване на мощите му. Една жена от Терми, на име Параскеви Драгуни, била смъртно болна. Дъщерите й отишли на Кариес да попросят помощ от новоявения светец. Същата нощ на Параскеви се явил в съновидение някой монах, който й казал: „Ела, поклони се на мощите ми и ще те изцеля”. На сутринта занесли майката при мощите. Щом се докоснала до тях, Параскеви напълно оздравяла.

За великите чудотворци на нашето време: светите Рафаил, Николай и Ирина, игуменката на днешния манастир „Свети Рафаил” на Кариес Евгения Клидара е написала много книги. Благодарение на тях, след като са ги прочели, хора от различни краища на света се обръщат с вяра и молитва към светиите и получават изцеление и чудотворна помощ.

За книгите си игумения Евгения казва, че са Божия покана, понеже времената са трудни.

„Желая всички хора – казва тя – да разберат, почувстват и повярват в съществуването на Бог и чудотворната сила на светиите, които с присъствието си проповядват безсмъртието на душата.

Величествен е образът на свети Рафаил. Той притегля към себе си сърцата на хората и ги насочва към духовен възход. Той пробужда в нас носталгията по Божествената любов. Невъзможно е да се опише неговата духовна красота. Чудотворецът свети Рафаил следва непоколебимо по своя велик и прекрасен път на служение. Той се е изпълнил с небесна светлина, която днес се разлива по всички краища на земята. Доверието към него вече широко се е разпространило и безчислени са примерите, свидетелстващи за неговата благодатна помощ.

В наше време, особено, когато отстъплението от вярата създава пропаст между хората, в днешния труден, водещ в отчаяние живот, когато са загубени всички ориентири, в смутовете на народите, безмерната Божествена любов отваря Небесните Врата. Новият посланик на Бога, свети Рафаил, дошъл на земята в нашето преломно време, спасява отчаялите се.

Светите Рафаил, Николай и Ирина се притичат на помощ на всички, които призовават името им, лекуват болести и облекчават скърби и наистина голяма слава имат тези свети мъченици от Христа! Бог твори чудеса чрез Своите светии!”

Книгата, която предлагаме на българския читател, е съставена по авторските книги на игумения Евгения Клидара „История на манастира "Свети Рафаил” (Ιστορικό Ιεράς Μονής Αγίου Ραφαήλ) и избрани случаи от том 15, 30, 45, 59, 72 на многотомната книга „Нови чудеса на свети Рафаил” (Νέα θαύματα του Αγίου Ραφαήλ).

На български език книгата излиза с благословението на игумения Евгения Клидара и е издание на старинния храм „Света Петка” – София.

***

Книгата се разпространява в столичен старинен храм „Света Петка” и църковните книжарници в страната.

Цена: 6,30 лв.

Телефон за заявки: 0887 84 54 86.

Текст: Църковното настоятелство при старинен митрополитски храм „Света Петка”, София.

 

 

« предишна новинаследваща новина »