ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

“Седеше Адам срещу рая...” - Неделя Сиропустна в Троянската света обител

26 февруари 2012 13:45, Троянски манастир
Неделя Сиропустна в Троянската света обител

Още в дълбока древност Православната църква е установила и утвърдила различни средства, чрез които да подпомага своите членове по пътя на тяхното духовно възрастване и нравствено усъвършенстване. Едно от тези средства е взаимното опрощаване. Църквата ежегодно отрежда един неделен ден, в който призовава всички към взаимно опрощение. Това е т. нар. Неделя на всеопрощението, след която започва Великият пост.

В тоя ден по установление на св. Отци правим спомен за лишаването на първосъздадения Адам от райската храна. Това душеспасително установление, отредено тъкмо за днес, когато сме в навечерието на светата Четиридесетница, има за цел да ни покаже колко полезен за нас е постът като лечебна школа и колко вредни са лакомството, невъздържанието и непослушанието. Грехопадението на нашите прародители нека ни послужи за пример, за да не се лишим и ние като тях от драгоценните Божии дарове.

Възпоменавайки тези събития, в Троянската света обител бе отслужена архиерейска света Литургия, оглавена от преосвещения игумен - Браницки епископ Григорий, в съслужение с архимандрит Августин (Здравков) и йеромонах Кирил (Тодоров). Престоят на възпитаниците на Софийската духовна семинария: Методий Стоилов и Олег Каменшник - от V клас, Димитър Бошнаков и Ангел Алексов - от ІV клас, водени от възпитателя г-н Николай Пенев, приключи на този ден, като те за последно преди да отпътуват изпълниха песнопенията от празничната богослужба. Техният престой в светата обител беше много ползотворен както за манастира, на когото много помогнаха с доброволен труд и активно участие в светите богослужби, така и за тях, тъй като можаха да приложат на практика наученото в духовното училище. От все сърце им благопожелаваме успешно завършване и скорошно вливане в редиците на БПЦ, която има нужда точно от такива млади и всеотдайни съработници на Господнята нива.

Постът и въздържанието, прочее, нека бъдат за нас спасително поприще през време на св. Четиридесетница и благодатна школа към духовно усъвършенстване.

Текст: йеромонах Кирил (Тодоров)
Снимки: монах Филарет (Цанев)

 

 

Снимки

Неделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обител
« предишна новинаследваща новина »