ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

"Помилуй ме, Боже, помилуй ме!"

28 февруари 2012 22:44, Софийска митрополия
Икона на св.Андрей Критски

„Помилуй ме, Боже, помилуй ме” - преклонили глави и сърца, въззоваха и тази вечер християните, събрали се, съгласно предварителната програма, под купола на храм „Св. Седмочисленици” за съборното четене на Великия покаен канон на св. Андрей Критски. Особено затрогващи са тези великопостни вечерни последования, в които, след отслужването на молитвеното последование по енорийските храмове, църковното изпълнение: архиереи, свещенство и благочестиви християни се събират в предварително определен храм в столицата, та заедно да изпросят от Бога прошка за греховете си.

Тази вечер Великото повечерие бе отслужено от Негово Високопреподобие архим. Дионисий, а втората част на покайния канон бе прочетена от Негово Преосвещенство Тивериополски еп. Тихон. Молитвено участие в последованието взеха и Техни Преосвещенства Стобийски еп. Наум, гл. секретар на Св. Синод, и Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. Умилно и дълбоко затрогващо прозвучаха песнопенията от великопостното последование в изпълнение на Хора на софийските свещеници под вещото ръководство на протойерей Кирил Попов, а припевите към стиховете на покайния канон се изпълняваха от цялата църква.

"Разкривам Ти, Спасителю, греховете, що извърших! Ето раните на душата и тялото ми, които ми нанесоха моите убийствени помисли!" ... "Очисти ме, очисти, Спасителю! - към Тебе викам като митаря, защото никой от потомците Адамови не бе съгрешил тъй, както аз пред Тебе съгреших!"... В полумрака на препълнения с богомолен народ храм хората бяха особено притихнали в своята покайна скръб и молитвено уединение.

„Избрани люде” - нарече в своето слово еп. Тихон християните, които взеха участие в богослужбата, за да изпросят Божията милост не само за себе си и за тези, които по уважителни причини отсъстват, но и за онези, които не смятат, че се нуждаят от покаяние, от прошка, от молитвите на Църквата Христова и от Божията милост.

Като ги поощри в молитвените им трудове, епископът насърчи богомолците, отворили душата си чрез прошката, да усърдстват в подвига на поста и, като изследват с добра съвест себе си, да се подготвят за изповед. А след като се укрепят духовно, причастявайки се с Христа на Тодоровден, да продължат, утвърдени в благочестието, подготовката си за достойно посрещане на славното Христово Възкресение.

Андрее честни, трижди преблажени отче, Критски пастирю, моли се непрестанно за онези, които те възпяват, за почитащите вярно паметта ти - да се избавим от безмерните прегрешения и скръб, от тление и гняв!

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Тивериополски еп. Тихон чете втора част от канона на св. А. Критски Тивериополски еп. Тихон чете втора част от канона на св. А. КритскиСвещеническият хорТивериополски еп. Тихон чете втора част от канона на св. А. КритскиТивериополски еп. Тихон чете втора част от канона на св. А. КритскиМолитваМолитваТивериополски еп. Тихон Тивериополски еп. Тихон  МолитваАрхимандрит ДионисийМолитваОтпустителна молитваЗнеполски еп. ЙоанЕп.Тихон и еп. НаумВ храма
« предишна новинаследваща новина »