ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В софийските храмове бе отслужена първата за тази година Преждеосвещена св. Литургия

29 февруари 2012 15:45, Софийска митрополия
Ставр. ик. Мина Минчев

По време на Великия пост, в дните сряда и петък, се полага да бъде отслужена Преждеосвещена св. Литургия. Това е особено великопостно богослужение, което включва великопостни часове, Изобразителни, Вечерня и Литургия на верните, но без Евхаристийния канон, когато става освещаването на св. Дарове. Затова вярващите се причастяват с Тялото и Кръвта Христови, осветени на предишна св. Литургия.

Преждеосвещената литургия води началото си от първите векове на християнството. В дните на строг пост, т. е. в дните на скръб и покаяние, не подобава да се извършва обичайната в своето благолепие св. Литургия, но за да имат същевременно християните възможност за Божие утешение и подкрепа, била въведена в богослужението на Великия пост Литургията на преди осветените Дарове.

Тази литургия се извършва в сряда и петък по време на Великия пост и в първите три дни на Страстната седмица. За автор, който окончателно е съставил нейния чин, се счита св. Григорий Двоеслов, папа Римски (VI век).

Днес, сряда, във всички софийските храмове бе отслужена за първи път през тази св. Четиридесетница Преждеосвещена литургия. Тази година това съвпада с деня, когато един път на четири години честваме паметта на преп. Йоан Касиан Римлянин - 29 февруари.

Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод, оглави св. Литургия в храм „Света София - Премъдрост Божия”.

В патриаршеската катедрала храм-паметник „Св. Александър Невски” литургията бе отслужена от Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, председател на църковното настоятелство при храма.

В столичната митрополитската катедрала „Св. Неделя” тя бе предстоявана от ставр. ик. Мина Минчев в съслужение с храмовото духовенство и новоръкоположените дякони от София.

По благочестива традиция е прието в първите три дни на Великия пост християните да постят чрез тримирене (това е особено строг пост, който се извършва със специално благословение от духовник, тъй като християнинът се въздържа не само от постна храна, но и от вода). В края на първата Преждеосвещена литургия строго постилите приемат богоявленска вода и нафора, след което се подкрепят и с постна храна.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Ставр. ик. Мина МинчевВходът ПевцитеВходътПротойерей Николай ЦуревСтавр. ик. Мина МинчевПричастиеХрам "Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »