ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Първа част на Богородичния акатист в София

03 март 2012 11:40, Софийска митрополия
Стобийски еп. Наум

В петъчния ден на първата седмица от Великия пост, по време на който се чете Богородичният акатист, в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя" на съборна молитва към Божията майка се събраха множество столични свещенослужители и християни.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим първата част от Богородичния акатист бе прочетена от Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод, а вечернята бе предстоявана от архимандрит Дионисий, началник на отдел "Богослужебен" на Св. Синод. В богослужебното последование молитвено участва и Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.

Певческа възхвала към Пресветата Дева отправиха Свещеническият хор и псалти от софийски храмове, вещо ръководени от протойерей Кирил Попов.

В края на първата част от Акатиста, посветен на Божията Майка, към многолюдното множество християни се обърна Стобийският еп. Наум. Цялото слово може да прочетете на адрес:http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=62387

Образът на Божията Майка е силно застъпен в химнографията на Църквата. В повечето случаи химнографските творби са част от богослужението (тропари, кондаци, стихири). Създадени са и специални молитвени последования, посветени на св. Богородица - акатисти. Акатистът – (от гр. озн. неседален) - в православното богослужение е песнопение, свързано с усилена молитва, при което вярващите стоят прави. Той се състои от основен кондак, припев и 24 строфи (дванадесет икоса и дванадесет кондака по броя и реда на буквите в гръцката азбука). Акатистите са сред най-красивите и съдържателни песнопения, изобилстващи от поетични сравнения в богослужебно-певческата традиция.

Текст и снимки:Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Великопостна вечерняИконостасната икона на св. БогородицаВеликопостна вечерняНа певницатаПротойерей Кирил ПоповВеликопостна вечерняВеликопостна вечерняВеликопостна вечерняАрхимандрит ДионисийСтобийски еп. НаумАкатист на св. БогородицаНа певницатаАкатист на св. БогородицаАкатист на св. БогородицаВ храмаСтобийски еп. НаумСтобийски еп. НаумМолитваСтобийски еп. НаумАрхимандрит ДионисийЗнеполски еп. ЙоанСтобийски еп. НаумОсвещаване на хлябовеОсвещаване на хлябове
« предишна новинаследваща новина »