ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Стобийски еп. Наум, произнесено в първата петъчна вечер от Великия пост

02 март 2012 22:12, Софийска митрополия
Стобийски еп. Наум

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Света Богородица е почитана от всички вярващи християни, с голяма ревност и богомъдрие. През всичките векове от историята на християнската Църква те са търсили нейната закрила и майчинска помощ. Още от апостолско време тя била тачена като Майка на Спасителя на света, като велика съкровищница на Божията благодат и на словото, делото и живота на нейния Божествен син.

Ето, пристъпихме дверите на светата Четиридесетница. За нас великопостното поприще е покайно. Съзнавайки духовната си слабост, молитвено търсим помощ от Пресветата Дева и от светите Божии угодници, за да се изпълва сърцето ни с Божия сила, за да не ни надвива слабостта и да не затруднява нашият постнически подвиг. В тези великопостни дни на смирени молитви и духовни бдения, отправяме величание към Бога и молитвено славословим Божията Майка, защото само онези, които се каят, най-добре виждат Божието величие и се смиряват.

А тези, които се каят с истинско смирение, виждат и величието на Божията Майка и й принасят хвалебствени славословия. Каещите се съзнават нуждата от благодатната помощ на Божията Майка. И колко помощ и утеха са получавали те от нея! И колко радост!

Богородичният акатист - първата статия от който бе прочетена днес, е спомен за силата, мощта и покровителството на светата Дева над жителите на Константинопол. През 626 г. градът бил нападнат и обсаден от страна на аварите. Обезпокоени, жителите на града се обърнали с молба към патриарх Сергий да бъде направена обща молитва, след което се образувало литийно шествие, начело с Чудотворната икона на света Богородица. Молитвата одухотворила и върнала силите на обсадените, които отблъснали аварите. Врагът бил разбит, а градът - освободен. Всички отдали тази победа на застъпничеството и милосърдието на Пресветата Дева, а вярващите се събрали във Влахернския храм и цяла нощ възпявали Покровителката на Константинопол с благодарствени химни.

Темата на Богородичния акатист е боговъплъщението. В съдържанието на Акатиста се споменават забележителни събития - Благовещението на света Богородица. В Богородичния акатист се изобразява тайната на въплъщението на Бога Слово и изобилието на Неговите благодатни дарове, както и прославата на Божията Майка и нейните съвършенства, а така също и благодеянията, които тя оказва на вярващите.

Днешната вечер на акатиста е изпълнена с множество поетически сравнения, които съставителят е използвал, за да възвеличи Божията Майка за нейната мощна закрила и за майчинското й застъпничество пред Бога за всички нас.

Света Богородица е сравнена с Таинница на неизказания Божи промисъл, начало на Христовите чудеса, Преславно чудо за ангелите. И Църквата я славослови като неизказано родила Светлината на света. Чувствайки нашата немощ да се борим с опасни душевни врагове, и принудени да търсим помощ и покров, ние ги намираме в Православната църква и при светата Дева. Чухме величанията, които с привета на благочестието се отправят към Божията Майка: "Радвай се, Невесто неневестна!" И в тях боговдъхновеният песнописец е изразил догматически и нравствени истини на нашата вяра. Божията Майка се сравнява с мост, който свързва небето и земята. На някои това сравнение ще се стори обикновено, но то изразява една духовна действителност още от времето, когато Пресветата Дева е чула ангелският поздрав: "Радвай се, Благодатна...", защото между небето и земята е зеела дълбоката пропаст на греха. Света Богородица е сравнена с мост, защо тя роди Този, Който преведе човеците отвъд, към Бога. Света Богородица е наречена стълба небесна, по която слезе Бог и се въплъти в девствената й утроба. Тя е тази стълба, по която вярващите в Иисуса Христа се изкачват към Божиите висоти. Божията Майка е сравнена с висота, трудно достижима с човешки помисли и с глъбина, в която мъчно се прониква и с ангелски очи. Тя е първият благовестник на словото и делото, на живота и чудесата на Господа Иисус Христос. Тя е най-яркият пример, че кротостта и смирението издигат на нравствена висота до такава степен, до каквато е въздигната света Богородица, за да й отдава целият християнски свят почит. Света Дева Мария е съвършен образ на кротост и смирение. Докато тя расте, възпитавана при Божия храм, нейното смирено сърце укрепва в благодатта, поради което и ангелът Господен я приветства с думите:

"Радвай се, благодатна!" И когато той й известява, че е избрана да въплъти Бога, Спасителя на света, тя му отговаря със смирение: "Аз съм рабинята Божия, нека ми бъде според думите ти..." Светата Дева бе избрана от Бога за най-великото Негово дело на любовта към хората - да стане Майка на въплътилия се Божи Син, Спасителя на света, да бъде предвестница на спасението, и затова създателят на акатиста я нарича Лъч на духовното слънце.

Богородичният акатист е химн на християнската химнография, дело на талантливо православно сърце, имащо за цел да възпее спасителната тайна на боговъплъщението, и е свързан с чудесното избавление на жителите на Константинопол. Вече 11 века православните християни отправят своята благодарност и изразяват своите надежди към въплътения Божи Син и родилата Го - света Богородица, която е неуморима поборница и небесна закрилница на всички нас. Тя остава за нас възвишен и увличащ пример на радост от правене на добро, на приемане и справяне с житейските грижи и с пълното покорство на Божията воля. Затова и ние й отдаваме такава голяма почит. Винаги я чувстваме в молитва близо до нас и вярваме, че с нейната помощ и молитвена подкрепа не ще ни се случи нищо лошо. Уповавайки се на нейната сила и застъпничество, да й отправяме молитви и песнопения, слова и благодарения за нейните милости, като казваме: "Радвай се, Невесто неневестна!" Амин!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »