ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тодоровден в гр. Видин

03 март 2012 13:41, Видинска митрополия
Тодоровден в гр. Видин

В първата събота от Великия пост по стародавна традиция, установена благодатно от светите отци, всички православни християни си спомняме за едно дивно събитие, чудо в историята на Христовата църква, което показва великата Божия милост и застъпничество на светиите за нас.

Събитието е свързано със св. Теодор Тирон, който се явява и предупреждава христолюбивия народ да не яде нищо закупено от пазарите, защото е било напръскано с идоложертвена кръв, а да си варят жито с мед, с това да се хранят и да се предпазят от осквернение.

Тази събота тържествено се отбелязва в Православната църква от тогава и до днес като велик ден на Божия благодатен покров над нас.

В старопрестолния гр. Видин, в единствения във Видинска епархия храм, посветен на св. мъченик Теодор Тирон, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан бе отслужена Божествена св. Литургия от Негово Високопреподобие архимандрит Поликарп, духовен надзорник на епархията, в съслужение с йеромонах Максим и енорийския свещеник протойерей Мариан Стефанов.

Светата Литургия бе отслужена с голямо благоговение, като молитвените песнопения изпълни архимандрит Евтимий.

Архимандрит Поликарп благослови благочестивите християни, припомни им днешното събитие и живота на св. Теодор и пожела, по неговите молитви, Бог да ни пази всички от всяко зло.

По традиция на този ден храмовете са изпълнени с причастници, които благоговейно пристъпват към светата Чаша. Така бе и сега в празнуващия храм. Бе осветено и коливо като спомен за повелята на свети Теодор Тирон.

След светата Литургия, от храм "Св. Теодор Тирон" до площада пред СОУ „Цар Симеон Велики“, се проведе конно шествие, което бе предшествано с молитва за благословение на конете и техните стопани, прочетена от архимандрит Поликарп. Шествието се включи в тържественото пресъздаване на освобождението на Видин от турско робство пред „Стамбол капия“ на площад „Бдинци“.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

Снимки

Тодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. Видин
« предишна новинаследваща новина »