ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тодоровден в синодалния параклис

03 март 2012 15:42, Българска Патриаршия
Тодоровден в синодалния параклис

С празнична св. Златоустова литургия в параклиса в Синодната палата бе отбелязан денят на св. великомъченик Теодор Тирон, който тази година съвпадна с Националния празник на страната - Трети март. Традиционно в този ден, в първата събота на поста, синодалните служители се събират за богослужение в параклиса „Св. цар Борис-Покръстител”, за да се опростят взаимно, да се причастят със светите Тайни Христови, а после да седнат на скромна братска трапеза в архиерейската трапезария.

Тази година, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, светата Литургия беше отслужена от Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, главен секретар на Св. Синод, Негово Високопреподобие архим. Дионисий, началник отдел „Богослужебен” към Светия Синод, и дякон Александър Нешев. Молитвено участие в богослужбата взеха синодалните служители и други миряни, избрали този параклис, за да отдадат почит на Бога и честваните днес светии и да се приобщят със светите Христови Тайни.

В края на богослужбата епископ Наум поздрави миряните с празника на св. Теодор Тирон и с Националния празник на страната - Трети март, като отдаде благодарение и възхвала на всички воини, отдали живота си за нашето освобождение.

В спомен на св. Теодор Тирон, който, за да предпази християните в Константинопол от оскверняване с поръсената с идоложертвена кръв храна на пазара, се явява на Константинополския архиепископ и му заръчал да се хранят с коливо, в православните храмове в този ден се освещава варено жито с мед, от което християните вкусват. В синодния параклис приготвеното за празника коливо бе осветено от високопреподобния архим. Дионисий и раздадено за благословение на богомолците.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Атанас Димитров - АтаДим

 

 

Снимки

Тодоровден в синодалния параклисТодоровден в синодалния параклисТодоровден в синодалния параклисТодоровден в синодалния параклисТодоровден в синодалния параклисТодоровден в синодалния параклисТодоровден в синодалния параклисТодоровден в синодалния параклисТодоровден в синодалния параклисТодоровден в синодалния параклисТодоровден в синодалния параклисТодоровден в синодалния параклисТодоровден в синодалния параклисТодоровден в синодалния параклисТодоровден в синодалния параклисТодоровден в синодалния параклис
« предишна новинаследваща новина »