ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Официални празненства в София по повод Националния празник на България 3 март

03 март 2012 16:51, Българска Патриаршия
Официални празненства в София по повод Националния празник на България 3 март

За нас, българите, на 3 март 1878, с подписването на Санстефанския мирен договор, е поставено началото на Третата, възродена българска държава. Този ден увенчава с победа усилията на хиляди верни синове и дъщери на България, поели по пътя на борбата за освобождението на поробеното ни отечество, оправдава жертвите от Априлското въстание и 15 хиляди доброволци, отдали живота си, сражавайки се в руско-турската освободителна война.

Българите винаги са празнували този празник. За първи път Трети март се чества през 1880 г. – две години след Освобождението - като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори. От 1888 празникът започва да се чества като Ден на Освобождението на България от османско господство. Еднократно като национален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод на 100-годишнината от Освобождението. Десет години по-късно, през 1988, той става официален празник, а през 1990 г., когато в България започнаха промените, с решение на парламента датата бе обявена за национален празник на страната.

Тази година, на 3 март, Тодоровден, след като във всички храмове в София бе отслужена божествена св. Литургия, архиереи и столични свещенослужители се включиха в официалната церемония по поднасянето на венци и цветя пред Паметника на незнайния воин. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим в церемонията взеха участие Техни Преосвещенства Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод и Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, президентът на страната Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и министрите: Николай Младенов, Лиляна Павлова и Свилен Нейков, кметът на София Йорданка Фандъкова, посланикът на Руската федерация в България Юрий Исаков и други дипломати и общественици бяха на пл. "Св. Александър Невски" за отбелязване на светлата дата на национално освобождение.

По традиция държавният глава и върховен главнокомандващ прие почетния гвардейски строй и под звуците на националния химн бе издигнат тържествено националният трибагреник.

Вечерта от 18,30 ч. Техни Преосвещенства Стобийски еп. Наум и Знеполски еп. Йоан взеха участие и в тържествената заря-проверка на площада пред Народното събрание.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Атанас Димитров - АтаДим

 

 

Снимки

Официални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 март
« предишна новинаследваща новина »