ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Националният празник в Ловчанска епархия

03 март 2012 19:56, Ловчанска митрополия
Денят на Освобождението - 3 март

В радостния за всички българи ден – 3 март – Ловчанският митрополит Гавриил посети гр. Правец. Повод за това стана двойният празник в града - Тодоровден, който е Ден на Правец, и Денят на Освобождението.

Владиката отслужи св. Литургия в Правешкия манастир „Св. вмчк Теодор Тирон” в съслужение с архимандрит Йоан (Страшников), игумен на манастира, свещеноик. Кънчо Кабадийски, прот. Емил Якимов, прот. Борис Петров, свещ. Димитър Николов. Правчани почитат небесния си покровител и бяха дошли в храма за молитва. В манастирския храм се черкуваха и областният управител на София-област Красимир Живков, кметът на Правец Румен Гунински и председателят на Общинския съвет на гр. Правец Николай Яхов.

След службата митрополит Гавриил поздрави с празника вярващите и отпътува за гр. Правец, за да участва в официалната програма по отбелязването на 134-годишнината от Освобождението на България. В словото си към събралите се жители и гости на града епархийският архиерей посочи примера, който ни е дал св. вмчк Теодор Тирон. Той бил добър и верен войник в римската армия, изпълнявал всички заповеди на началниците си, но когато е бил принуждаван да се откаже от вярата си, той бил непреклонен и избира смъртта, вместо да предаде Христа.

Негово Високопреосвещенство побърза да се върне в престолния на епархията град - Ловеч, за да се включи в честванията там. В катедралния храм на града „Св. Троица” той отслужи панихида за упокоение душите на отдалите живота си за свободата на Отечеството ни. В двора на храма, където са погребани телата на 300 ловчанлии, зверски избити от турците по време на освобождаването на Ловеч, има паметник, при който бе произнесена заупокойна молитва и бяха положени венци и цветя. След това от катедралата към стария център на града тръгна празнично шествие, водено от митрополит Гавриил, кмета на Ловеч Минчо Казанджиев, депутата от ГЕРБ д-р Анатоли Йорданов, областния управител инж. Ваня Събчева, председателя на Общинския съвет Корнелия Маринова.

В обръщението си към гражданите на Ловеч владиката каза, че ако не беше православната вяра на нашите деди, руските воини нямаше да има кого да освобождават, защото народът ни отдавна щеше да е бил претопен. Много важно е винаги да помним това и да пазим вярата си, да учим децата си на нея, за да станат добри и отговорни хора, които да обичат Родината си и да почитат Бога.

 

 

Снимки

Денят на Освобождението - 3 мартДенят на Освобождението - 3 мартДенят на Освобождението - 3 мартДенят на Освобождението - 3 мартНационалният празник в Ловчанска епархияНационалният празник в Ловчанска епархияНационалният празник в Ловчанска епархияНационалният празник в Ловчанска епархияНационалният празник в Ловчанска епархияНационалният празник в Ловчанска епархияНационалният празник в Ловчанска епархияНационалният празник в Ловчанска епархияНационалният празник в Ловчанска епархияНационалният празник в Ловчанска епархияНационалният празник в Ловчанска епархияДенят на Освобождението - 3 мартДенят на Освобождението - 3 март
« предишна новинаследваща новина »