ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Националният празник в Доростолска епархия

04 март 2012 11:43, Доростолска митрополия
Честит празник

Вчера, на 3 март, в гр. Силистра бе отбелязан тържествено Националният празник на България. В 10,30 ч. на централния площад на града бе посрещнат Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий от градоначалника д-р Юлиян Найденов, областния управител Николай Димов, председателя на Общинския съвет г-жа д-р Мария Стойчева и депутата от ПП ГЕРБ г-н Стефан Господинов.

След официалната церемония по издигане на националния трибагреник, кметът на града д-р Юлиян Найденов поздрави гражданството и гостите на Силистра по повод Националния празник.

След това множеството народ, което се бе стекло на площада, се отправи към паметника на капитан Георги Мамарчев за поднасяне на венци и цветя. Начело на шествието бе духовият оркестър на града. Капитан Георги Мамарчев е участник в освобождението на Силистра по време на Руско-турската война от 1828 – 1829 година, кмет и военен комендант на Силистра от 1829 до 1835 г. и един от организаторите на Велчовата завера.

+++

На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага краят на Руско-турската война от 1877- 1878 г. Датата 3 март слага начало на Третата българска държава. Санстефанският мирен договор е подписан в градчето Сан Стефано (дн. Йешилкьой) от граф Н. Игнатиев и Ал. Нелюдов от руска страна, и Сафет паша и Садулах бей - от турска. Договорът е предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили. Постановленията за България се съдържат в членовете от 6 до 11 и в член 19.

За първи път Трети март се чества през 1880 г. - две години след Освобождението - като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори. Две години по-късно - през 1882 г., Държавният съвет приема "Списък на неприсъствените дни в Българското Княжество". В него за първи път е записано, че денят 19 февруари се чества като ден на "Заключаването на С. Стефанский договор".

За първи път по новия стил 3 март е честван през 1917 година.

Трети март се отбелязва като празник до 1949 г. През 1950 г., съгласно постановление на Министерския съвет за определяне на неприсъствените дни през календарната 1950 г., 3 март за първи път не е включен в списъка на неприсъствените дни. Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод на 100-годишнината от Освобождението. Десет години по-късно по решение на Юлския пленум (1987 г.) на ЦК на БКП и на Министерския съвет 3 март е възстановен като официален празник. С решение на Държавния съвет от 27 февруари 1990 г. и на Народното събрание от 5 март с. г. датата е обявена за Национален празник.

Текст:монах Емилиан
Снимки: г-жа Галина Дойчева, ст. експерт "Протокол и комуникации"
Областна администрация-Силистра

 

 

Снимки

Честит празникЧестит празникЧестит празникЧестит празникЧестит празник
« предишна новинаследваща новина »