ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеско слово за Неделя Православна

04 март 2012 15:02, Българска Патриаршия
Патриаршеско слово за Неделя православна

МАКСИМ Патриарх Български

„Тази е победата, която победи света - нашата вяра” (1Йоан. 5:4).

Възлюбени братя и сестри,

Днес, в първата неделя на Великия пост, честваме един от най-големите църковни празници — ПРАВОСЛАВНА НЕДЕЛЯ - деня, отбелязан през IX век като Тържество на светото Православие, чиито догматически истини са определени на седемте вселенски събора.

Светото Православие е получено от „Началника и завършителя на вярата - Иисуса" (Евр. 12:2), проповядвано от апостолите, записано в Свещеното писание и Свещеното предание, изяснено от светите отци и учители, получило догматически определения на Вселенските и Поместните събори, останало непроменено до сега и вечно ще пребъде в светата Църква - „стълб и крепило на истината” (1 Тим. 3:15), по думите на Иисуса: „Ще съградя Църквата Си, и портите адови няма да й надделеят'' (Мат. 16:18).

Църковната история паметно възпоменава и светата Църква молитвено тачи видните строители, светители и труженици с полезен вклад в нейния живот.

След покръстването на българския народ при свети благоверен цар Борис, с основаването на БПЦ в 870 година, по благодатна Божия помощ, при светителствуването, учителствуването на църковни пастири и учители, светата ни Църква върши спасителното си служение и продължава църковно-родолюбивата си мисия в традицията на светото Кирило-Методиево и на преподобни Паисий Хилендарски дело, в служба на Бога и народа.

Да бъдем верни духовни чеда на светата Църква, да изпълняваме свещените й повели, да участваме с вяра и упование в свещените й тайнства, да следваме съвета на свети апостол Павел: „Бъдете бодри, стойте във вярата, бъдете мъжествени, бъдете крепки, всичко у вас да става с любов” (1Кор. 16:13-14). Амин!

Произнесено на 4 март 2012 г.

ПКСХП "Св. Александър Невски"

Снимка: Атанас Димитров - АтаДим

 

 

« предишна новинаследваща новина »