ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Денят на Освобождението на България във Варна, Шумен и Добрич

04 март 2012 14:26, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Варна

ВАРНА

В Деня на Освобождението на България от османско робство тържествата започнаха с празничен молебен, отслужен от свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия. По-късно на площад „Св. Кирил и Методий” представителни части от Варненския гарнизон, съвместно с Община Варна и Българската православна църква, участваха в церемония по издигане на националното знаме. След приключване на церемонията се проведе шествие от площад „Св. Кирил и Методий” до паметника на граф Игнатиев, с участието на Представителния духов оркестър на ВМС. Цветя и запалени свещи бяха положени и на всички паметни плочи на българските революционери и герои, паднали за свободата на България, разположени по главната алея на Морската градина във Варна.

Много жители на варненския квартал „Владиславово” се включиха в отбелязването на Националния празник. Пред Мемориала на първите заселници на района и загиналите руски войни в местността Терасите в район „Владислав Варненчик” беше отслужена панихида от варненски свещеници.

По-късно бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението на България. На събитието присъстваха и много официални лица, сред които дипломати, общественици и др.

ДОБРИЧ

С панихида, отслужена в храм "Св. Георги", започна тържествената програма по честването на Националния празник 3 март в Добрич.

Стотици добричлии се стекоха на паметника на хан Аспарух, за да отдадат почит на загиналите за свободата на България преди 134 години. „Трети март е не само национален празник, трети март е символ на възхитителния патриотизъм на борците от Априлското въстание, на саможертвата на Ботевите четници, на безпримерния героизъм на руските, белоруските, украинските, румънските и финландски воини, на славните български опълченци, положили своя живот пред олтара на Отечеството”, заяви в словото си кметицата Детелина Николова.

Сред официалните гости бе вицеконсулът на Генералното консулство на Руската федерация във Варна - Максим Альошин, който приветства присъстващите на български език. „Преди 134 години нашите деди заедно, рамо до рамо, освободиха България от турското робство. Хиляди руснаци и представители на други националности от Руската империя загинаха тук, за да получите свободата си и държавата си. Споменът за тези героични събития завинаги ще остане в нашите сърца и тази памет никой не може да изтрие – нито с граници, нито с визи, нито с политически игри. Вечна памет на всички загинали в тази свещена за всички славяни война!”

Издигнати бяха знамената на Република България, Европейския съюз и Добруджа.

ШУМЕН

В ранната утрин на Трети март Националният празник в Шумен започна със заупокойна молитва за загиналите воини и опълченци за освобождението на България и молебен за здраве, които бяха отслужени в храмовете „Свето Вознесение Господне” и „Свети Три светители”. „Вечна да бъде паметта на героите!” – пожела Главиницкият епископ Йоан, викарий на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

Пред Паметника на загиналите във войните шуменци се състоя военен ритуал, който завърши с изпълнение на националния химн.

„Днес честваме 134 години от деня, който сложи край на една тежка война и постави началото на ново летоброене за България – заяви кметът на община Шумен Красимир Костов в празничното си слово, посветено на националния празник Трети март. – Българското освобождение беше изстрадано и извоювано от хиляди мъченици и герои.

То дойде благодарение на безпримерния патриотизъм на борците от Априлското въстание от 1876 г., благодарение на Шипченската епопея и всеотдайността на славните български опълченци, на безпримерния героизъм на руските, белоруските, украинските, румънските и финландски воини и на всички знайни и незнайни българи, отдали живота си в борбата за свобода. Борба повсеместна, в която участваха с перо и оръжие монаси и свещеници, учители, родолюбиви занаятчии търговци, селяни и граждани, устремени към изгрева на свободата.

Трети март е символ на осъществените мечти, на успехите на борбите, на новото самочувствие, източник на нова национална енергия. След пет века робство, след завери, бунтове и въстания, след славни битки и чутовен героизъм България отново има свое знаме, герб, парламент и армия – имаме държава! България се появява на европейската историческа карта… В празничния Трети март се изправяме пред своя дълг, мисия и отговорност да посрещнем посланията на времето и предизвикателствата на днешния и утрешния ден… В този свят ден нека преклоним глави пред подвига на загиналите за свободата на България с признателност, която няма давност и всеки българин трябва да я носи в сърцето си!” След това кметът Красимир Костов раздаде петдесет български трикольора сред гражданите.

По-късно пред строения почетен военен караул пред Община-Шумен беше изпълнен тържествен ритуал по издигане на националното знаме на Република България. След това курсантите и войниците преминаха в тържествен марш.

Използвана е информация (със съкращения) от:
http://www.moreto.net/,
http://www.standartnews.com,
http://www.dobrichonline.com/
http://grada.bg

 

 

Снимки

ВарнаВарнаДобричДобричДобричДобричДобричДобричШуменШуменШуменШумен
« предишна новинаследваща новина »