ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Неофит отслужи първата статия на Богородичния акатист

04 март 2012 21:02, Русенска митрополия
Акатист

На 2 март Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит отслужи в катедралния храм „Св. Троица” в Русе първата статия от Богородичния акатист.

Богородичният акатист е хвалебно последование към Пресвета Дева Мария. Според етимологията на думата „акатист”, при отслужването му вярващите стоят прави, т. е. не седнали. През св. Четиридесетница Богородичният акатист се отслужва разделен на четири статии, през петъчните дни на първите четири седмици от Великия пост.

В петък на петата седмица от Великия пост се отслужва целият Богородичен акатист. Богородичният акатист се отслужва вмъкнат в последованието на Малкото повечерие, след изпяването на канона на Пресвета Богородица.

След края на акатиста Негово Високопреосвещенство се обърна към благоговейните вярващи със слово за Пресветата Божия Майка: „Светите отци казват, че ако липсва смирението, другите добродетели се обезсилват. Но св. Богородица, притежавайки толкова небесни качества, толкова силна духовна красота, достойна за приемането на Божия Син в нейната утроба, че смирението й било пословично и с нищо тя не дала да се разбере каква висока отговорна задача й е поставил Божият промисъл.

Когато наблюдаваме живота на св. Богородица, ние наблюдаваме много дивни неща, до които не можем да се доближим с разума си, защото както казваме в акатистното песнопение, че никого не е научила как стана това. Как обикновеният човек така се обожва, че става вместилище на Невместимия, става по-широка от небесата, най-достойната измежду девиците, която да зачене и роди Сина Божий, Спасителя Господ Иисус Христос, нашия Изкупител. Но и архангел Гавриил, който на Благовещение свидетелства своето уважение и преклонение пред св. Богородица с думите: „Радвай се, благодатна”, отбелязва евангелистът, и „стоеше ужасен и казваше към нея така”. Той е бил толкова учуден и смутен от нейното небесно присъствие, когато тя трябваше да получи благата вест, че ще стане Майка на Господ Иисус Христос.

Акатистът, който сега чухте в първата му част, е от седми век и е творение на вдъхновен църковен писател. Той се състои от 24 куплета, по броя на гръцката азбука, като започва с буквата алфа – ангел, и завършва с омега: „О, всепетая мати”. Богата е Църквата ни с толкова песнопения и творения на св. отци, канони, тропари, стихири, от които можем да се поучим и да се вдъхновяваме в нашия живот. Ето например текста (Вся паче смисла): „Твоите тайнства са всички преславни и надвишават разума, Богородице! С чистота непокътната и запазено девство Ти се яви нелъжовна Майка, родила Бога истинен — моли Го да се спасят душите ни!” Когато говорим за Бога, по-добре да говорим в отрицателна форма (апофатизъм), т. е. какво Той не е, отколкото да кажем какво е Той. Много песнопения говорят за великите достойнства на св. Богородица и ние с радост ги пеем, както канона, който чухте (Отверзу уста моя), богородични и кръстобогородични стихири.

Нека призовем св. Богородица да ни даде онази богата нейна божествена душевност и ние да следваме нейния пример в живота в смирение, помощ на бедни и нуждаещи се, във всяко добротолюбие и духовно издигане. По-добре да имаме поглед от високо, не горделивия поглед, над дребните житейски неща, които понякога много време ни отнемат и не можем да се отдалечим от тях, да ги отстраним от себе си, за да гледаме достойното за нашия живот.

В началото на глава 15-та от евангелието на св. евангелист Йоан Богослов е предадена притчата за лозата и пръчките. Тези, които не дават плод, биват отрязвани и хвърляни в огън, а която дава плод – чисти я нашият небесен Отец, за да дава колкото е възможно повече достоен плод за нашето спасение. Лозарят е Сам Бог, лозата е Господ Иисус Христос. Той се грижи за лозата, за Църквата, за всяка една душа, която отива към него за помощ и небесна закрила. Той ще я посрещне с топлота, нежност, загриженост, за да бъде достойна част от църковната лоза”.

Да възпеем и ние св. Богородица с припева на нейния акатист: „Радвай се, Невесто неневестна!”

 

 

Снимки

АкатистАкатистАкатистАкатист

Видео

Четене на св. евангелие

Аудио

Из: Акатист към св. Богородица

« предишна новинаследваща новина »