ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Неделя на Православието в Русе

04 март 2012 21:10, Русенска митрополия
Неделя Православна в Русе

На 4 март, Неделя Православна, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит в съслужение с Негово Преосвещенство Месемврийския епископ Яков отслужи архиерейска св. Литургия в катедралния храм „Света Троица” в Русе. По време на Василиевата св. Литургия на архиереите съслужиха ставр. ик. Минко Казаков, ик. Илиян Илиев, ик. Георги Георгиев и протодякон Кирил Синев.

Проповед за празника произнесе ик. Георги. Той се спря върху същностните характеристики на Църквата. По време на атеистичния комунистически режим държавата, в опитите си да изземе духовната роля на Църквата, е въвела своеобразни ритуали. Но характерното за Църквата е отслужването на св. Евхаристия, в която вярващите се приобщават с истинските Тяло и Кръв Христови.

След края на св. Литургия духовниците отслужиха молебен. В текста на великата ектения дяконът възглася: „За да погледне с милостиво око на светата Своя Църква и да я опази невредима и непобедима от ереси и суеверия, и да я огради със Своя мир, на Господа да се помолим.

За да умири Своята свята Църква и да я запази невредима и непоколебима от всяко зло нападение на всички противящи се отстъпници, на Господа да се помолим.

За да утихне нейното раздиране и чрез силата на Светия Дух всички отстъпили да обърне към познание на истината и да ги причисли към Своето избрано стадо, на Господа да се помолим.

За да изкорени всички ереси и отстъпления и да насади навсякъде благочестие и правоверие, на Господа да се помолим”.

Виждаме, че текстът на тези прошения е изключително актуален в днешното време на ереси, суеверия и отстъпления. В молитва към Бога се казва: „Бъди милостив към нас, укрепи ни в правоверието чрез Твоята сила, с Твоята божествена светлина просвети духовните очи на заблуждаващите се, за да разберат Твоята истина, смекчи ожесточението им и отвори слуха им, за да познаят Твоя глас и да се обърнат към Тебе, нашия Спасител. Прекрати, Господи, несъгласията им и изправи живота, който водят, противно на християнското благочестие. Направи всички да живеем свято и непорочно и така спасителната вяра да се вкорени в сърцата ни и да пребъде плодоносна. Не отвръщай лицето Си от нас, Господи, въздай ни радостта на Твоето спасение. Подай, Господи, и на пастирите на Твоята Църква свята ревност и евангелски дух в грижата им за спасението и обръщането на заблудените”.

Призоваваме православните християни да изучават своята вяра и да не се подвеждат от чужди учения, които под прикрита или външно атрактивна форма се опитват да откъснат членове от тялото на Българската православна църква. За да бъдем истински православни християни, трябва да познаваме и отстояваме вярата си и да не оставаме само на ниво битова обредност. Вярата ни трябва да бъде придружена с дела на християнска любов по думите на св. апостол Яков: „Вярата без дела е мъртва” (Иак. 2:20).

Сред православните сестри църкви съществува традицията на Неделя Православна да се извършва литийно шествие с икони по улиците на големите градове, с което се отпразнува победата на иконопочитанието над иконоборството. Преди година вярващи от Русенска епархия, с благословението на епархийския ни архиерей, участваха в шествие със св. икони, проведено в центъра на румънската столица.

Честитим Тържеството на св. Православие на всички активни и съзнателни християни!

Гордеем се, че сме православни!

 

 

Снимки

Неделя Православна в РусеНеделя Православна в РусеНеделя Православна в РусеВелик входНеделя Православна в РусеНеделя Православна в РусеМолебенНеделя Православна в Русе

Видео

Пожелания на Русенски митрополит Неофит към вярващите

« предишна новинаследваща новина »