ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Великият покаен канон на св. Андрей Критски в Русе

05 март 2012 08:43, Русенска митрополия
Храм "Св. Николай" - Русе

През първата седмица на Великия пост, с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит се изготви програма за съборно четене на Великия канон на св. Андрей Критски в по-главните русенски храмове.

На 28 февруари 2012 г., вторник, Негово Преосвещенство Месемврийският епископ Иаков прочете втората част на Покайния канон на св. Андрей Критски в русенския храм „Св. Николай”. На Негово Преосвещенство съслужи председателят на храма йером. Антоний. С пеене на клира участваха: прот. Мирослав Павлов, Милен Бакалов – служител на Русенска митрополия, и енорийските свещеници при храма: ст. ик. Стефан Стефанов и свещ. Искрен Казаков.

Съгласно типика, първо се изчете последованието на Великото повечерие до определеното място, след което започна четенето на Покайния канон. Пеещите на клира и някои от присъстващите отпяваха припевите на канона.

Всички присъстващи бяха притихнали в покайно настроение, слушайки с внимание затрогващите и поучителни слова, написани от критския просветител св. Андрей.

След завършване четенето на канона Негово Преосвещенство произнесе проповед за смисъла на истинското християнско покаяние и начина за осъществяването му.

В сряда в храма „Св. Георги” високопреподобният архимандрит Виктор прочете третата част от Великия покаен канон на св. Андрей Критски. Молитвено участие в богослужбата, като предстояваше песнопенията на клироса, взе и митрополит Неофит. Като негови помощници и съмолитвеници се включиха и енорийските свещеници при храма иконом Владимир Костадинов и свещеник Йордан Бойчев, както и свещеник Димитър Димитров и Ангел Младенов, секретар на Русенска митрополия. Четенето на псалмите от Великото повечерие беше поверено на енориашите при храма, които с радост изпълниха това приятно и душеспасително послушание.

След прочитането на канона архимандрит Виктор произнесе поучителна нравствена проповед за Великия пост, а в края на службата високопреосвещеният митрополит Неофит пожела на енориашите спасително продължаване на дните на поста, та очистени от всяка сквернота да достигнат до светлите и радостни дни на Христовото Възкресение. От своя страна, предстоятелят на църквата „Св. Георги” иконом Владимир Костадинов благодари на епархийския архиерей, че и тази година е посетил в първата седмица на поста храма и е дал своето архипастирско благословение на енориашите за изпълнение на великопостните им подвизи.

В четвъртък в храм „Св. Богородица” високопреподобният архимандрит Емилиан прочете четвъртата част от Великия покаен канон на св. Андрей Критски. Молитвено участие в богослужението, и като ръководител на клироса, взе високопреосвещеният митрополит Неофит. Помощници на епархийския архиерей в изпълнението на песнопенията от Великото повечерие бяха свещениците при храма ст. ик. Кънчо Кънев – председател на църковното настоятелство, ст. ик. Марин Стоянов, прот. Николай Николов и Ангел Младенов, секретар на Русенска митрополия.

След прочитането на определените за деня стихове от Великия покаен канон архимандрит Емилиан прочете назидателна проповед за значението на молитвата на св. Ефрем Сирин: „Господи и Владико на моя живот, не ми давай дух на безделие, униние, властолюбие и празнословие. Но дух на целомъдрие, смиреномъдрие, търпение и любов дарувай на мене, Твоя раб. Ей, Господи Царю! дарувай ми да виждам моите прегрешения и да не осъждам моя брат, защото си благословен во веки веков. Амин.”

В края на богослужението митрополит Неофит преподаде архипастирското си благословение на енориашите на храма с пожелание за леки и спасителни пости и достойно посрещане на великия ден на Христовото Възкресение.

 

 

Снимки

Храм "Св. Николай" - РусеХрам "Св. Николай" - РусеХрам "Св. Николай" - РусеХрам "Св. Николай" - РусеХрам "Св. Николай" - РусеХрам "Св. Николай" - РусеХрам "Св. Николай" - РусеХрам "Св. Николай" - РусеХрам "Св. Николай" - РусеХрам "Св. Николай" - РусеХрам "Св. Николай" - РусеХрам "Св. Николай" - Русе
« предишна новинаследваща новина »