ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Почетохме Тодоровден и Освобождението на България в Русе

05 март 2012 15:38, Русенска митрополия
Почетохме Тодоровден и Освобождението на България в Русе

На 3 март българският народ отбелязва своя Национален празник. След петвековното османско робство България се възроди за нов живот и зае достойното си място сред европейските народи.

Златоустова св. Литургия отслужиха ик. Илиян Илиев и протодякон Кирил Синев в катедралния храм „Св. Троица” в Русе. Ранната св. Литургия беше отслужена от ставр. ик. Минко Казаков в параклиса „Св. Александър Невски” към катедралата. Множество християни се причастиха с Тялото и Кръвта Христови. Вярващите благоговейно пристъпваха за поклонение към св. мощи на св. великомъченик Теодор Тирон, просиял през ІV век.

Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит в съслужение с викарния Месемврийски епископ Яков, архим. Виктор (Мутафов), протодякон Кирил Синев и Ангел Младенов отслужиха заупокойна молитва и благодарствен молебен пред паметника на свободата в центъра на Русе.

Тържествено слово по повод бележитата дата произнесе г-н Стефко Бурджиев – областен управител на област Русе. В него той подчерта: „Актът на освобождението и процесите, които го подготвиха и направиха реалност, винаги са били барометър на националното самочувствие във време на изпитания, гаранция за озаряване на духа, мирогледа и чистотата на поривите и надеждите на новия български ден. Прекланяме се пред чутовния героизъм на българските опълченци и всички загинали за свободата на Отечеството. Днес отдаваме почит към решимостта на първите строители на новоосвободената ни Родина, които са отстоявали българската държавност, нейната самостоятелност и културна идентичност”.

Честит празник!

 

 

Снимки

Св. ЛитургияСв. ЛитургияПочетохме Тодоровден и Освобождението на България в РусеПочетохме Тодоровден и Освобождението на България в Русе
« предишна новинаследваща новина »