ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Поклон пред загиналите за свободата на България

05 март 2012 15:39, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Поклон пред загиналите за свободата на България

Трети март! Празнуваме свободата на България! Така жадувана и очаквана, облята в кръв и подвиг! В летописа на времето ще се отбележи като „Възкресението на един народ”!

В храм „Св. Йоан Рилски”, след Божествената св. Златоустова литургия за Тодоровден, ставрофорен иконом Славчо Проданов отслужи панихида за загиналите руски, румънски, финландски, украински воини и български опълченци. Така започнаха празниците за Освобождението на България от османско робство в гр. Търговище. В словото си той припомни думите на Екзарх Стефан: „И там, в небесната Църква, те покланяйки се Единому, Вечному, Богу, Му благодарят по-горещо от нас, за Неговия помазаник – Православно – славянския Мойсей, който изведе българския Израел от Египет – България от петвековното робство, за възкресение и нов живот. Бог да прости!”

На площад „Свобода” кметът на град Търговище д-р Красимир Мирев издигна българския национален флаг. Духовият оркестър с диригент Красимира Коларова и певицата Валерия Пейчева изпълниха Химна на Република България.

В шествие официалните лица - кметът д-р Красимир Мирев, секретарят на Общината г-н Валери Симеонов, областният управител г-н Митко Стайков, зам.-областният управител г-жа Елка Станчева, депутатите Лили Боянова от ГЕРБ и д-р Тунджер Кърджалиев от ДПС, директорът на ОД на МВР–Търговище комисар Станимир Парашкевов - и гражданите се отправиха към Паметника на руско-българската дружба. Там ученици от клуб „Грифон" при Обединения детски комплекс представиха литературната композиция „Пътят на орли". Венци и цветя на признателност положиха всички присъстващи.

Поклон пред загиналите за Свободата на България!

Текст и снимки: г-жа Валентина Проданова

 

 

Снимки

Поклон пред загиналите за свободата на БългарияПоклон пред загиналите за свободата на БългарияПоклон пред загиналите за свободата на БългарияПоклон пред загиналите за свободата на БългарияПоклон пред загиналите за свободата на БългарияПоклон пред загиналите за свободата на БългарияПоклон пред загиналите за свободата на БългарияПоклон пред загиналите за свободата на БългарияПоклон пред загиналите за свободата на БългарияПоклон пред загиналите за свободата на БългарияПоклон пред загиналите за свободата на БългарияПоклон пред загиналите за свободата на БългарияПоклон пред загиналите за свободата на БългарияПоклон пред загиналите за свободата на БългарияПоклон пред загиналите за свободата на БългарияПоклон пред загиналите за свободата на БългарияПоклон пред загиналите за свободата на България
« предишна новинаследваща новина »