ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествена заря–проверка за Националния ни празник в град Бяла

05 март 2012 15:55, Русенска митрополия
Тържествена заря-проверка за Националния ни празник в град Бяла

На 2 март 2012 г. вечерта, в навечерието на Националния ни празник 3 март – ден, в който възпоменаваме Освобождението на България от османско робство, в гр. Бяла се състоя тържествена заря-проверка с участие на представително военно формирование от Националния военен университет „Васил Левски” – гр. Велико Търново. Събитието беше уважено от множество представители на местната и държавна власт, висши военни, заместник-началника на Отбраната на Република България и генералния консул на Руската федерация в гр. Русе. Градският площад беше изпълнен с признателни граждани, дошли да почетат празника и да засвидетелстват признателността си към падналите войни за нашето освобождение.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит, представител на Русенска св. митрополия беше високопреподобният архимандрит Емилиан – игумен на Басарбовската св. обител. Присъства още ик. Георги Стоянов – енорийски свещеник на гр. Бяла.

След поднасянето на венци пред паметника на падналите във войните, на градския площад започна тържествената заря-проверка. Реч за значението на празника и ролята на град Бяла в Освободителната война произнесе кметът на община Бяла инж. Кольо Келерджиев. Той припомни, че град Бяла е един от първите освободени градове в България от руските войски, където в първите месеци на войната се намира Главният щаб на действащата Руска армия на Балканите. В една от представителните къщи, превърната днес в музей, е пребивавал и царят-освободител Александър ІІ.

След поменаването на имената на падналите за нашата свобода през вековете и тържествената вечерна проверка бе изпълнен националният ни химн, изпят масово от всички. Тържествен завършек на празника сложи невероятна заря, под екота на автоматните откоси, спомняща за големите битки, довели до Освобождението на нашата Родина.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Тържествена заря-проверка за Националния ни празник в град БялаТържествена заря-проверка за Националния ни празник в град БялаТържествена заря-проверка за Националния ни празник в град БялаТържествена заря-проверка за Националния ни празник в град БялаТържествена заря-проверка за Националния ни празник в град БялаТържествена заря-проверка за Националния ни празник в град БялаТържествена заря-проверка за Националния ни празник в град БялаТържествена заря-проверка за Националния ни празник в град БялаТържествена заря-проверка за Националния ни празник в град БялаТържествена заря-проверка за Националния ни празник в град БялаТържествена заря-проверка за Националния ни празник в град БялаТържествена заря-проверка за Националния ни празник в град БялаТържествена заря-проверка за Националния ни празник в град БялаТържествена заря-проверка за Националния ни празник в град Бяла
« предишна новинаследваща новина »