ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празненства за Трети март на връх Шипка

05 март 2012 16:01, Великотърновска митрополия
Празненства за Трети март на връх Шипка

И през тази година връх Шипка бе центърът на тържествата за отбелязване на 134-годишнината от Освобождението на България. По повод Националния празник на страната ни, много бяха свързаните с него мероприятия в гр. Габрово.

В 9 ч. пред паметника на загиналите в Руско-турската война, намиращ се в градинката до храм „Успение Богородично”, бе отслужена панихида за загиналите за вярата и освобождението на Отечеството ни. Тя бе отслужена от архиерейския наместник на Габровска духовна околия прот. Руслан Личев, ставр. ик. Минчо Илиев и прот. Станислав Хубчев. Поднесени бяха цветя от областния управител - Мариян Костадинов, кмета на Община Габрово Таня Христова. Много бяха дошлите официални гости и габровци, които взеха молитвено участие във възпоменанието на паметта на славните освободители.

В 9,30 ч. на пл. ”Възраждане” под звуците на химна на Република България тържествено бе издигнат националният флаг от градоначалника г-жа Христова.

В 12 ч. на площада в подножието на връх Шипка бе проведен тържествен митинг в памет на загиналите за свободата на България български и чужди воини, участвали в Руско-турската освободителна война.

Заупокойна молитва бе отслужена от архиерейския наместник на Габровска духовна околия - прот. Руслан Личев, прот. Станислав Хубчев и свещ. Цветан Спиров. На паметния връх присъстваха вицепрезидентът Маргарита Попова, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

В честванията по повод 134-годишнината от Освобождението на България на връх Шипка бяха още представители на посолството на Русия в България и на генералното консулство на Русия в Русе, областните управители на Стара Загора и Габрово, народни представители, кметове на общини от двата региона, формации на дружество „Традиция” и на Тракийския университет в Стара Загора.

Радостно бе, че въпреки лошото време, стотици граждани успяха да се преборят с преспите и вятъра и да са на върха, който пази славата на онези дни - последните стъпки към Освобождението.

Текст: прот. Руслан Личев

 

 

Снимки

Празненства за Трети март на връх ШипкаПразненства за Трети март на връх ШипкаПразненства за Трети март на връх ШипкаПразненства за Трети март на връх ШипкаПразненства за Трети март на връх ШипкаПразненства за Трети март на връх ШипкаПразненства за Трети март на връх ШипкаПразненства за Трети март на връх ШипкаПразненства за Трети март на връх ШипкаПразненства за Трети март на връх ШипкаПразненства за Трети март на връх Шипка
« предишна новинаследваща новина »