ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Отбелязване на 3 март по местата на епичните битки на Източния отряд при Мечка – Тръстеник, Русенско

06 март 2012 11:37, Русенска митрополия
Отбелязване на 3 март по местата на епичните битки на Източния отряд при Мечка – Тръстеник

На 3 март 2012 г., ден в който празнуваме 134 г. от Освобождението на България от османско иго, представители на местната и държавната власт, Генералното консулство на Руската федерация в Русе, обществени организации, ученици, жители на с. Мечка и останалите населени места от община Иваново се събраха при големия руски паметник в местността Стълпище край русенското село Мечка, където са се водили едни от епичните сражения по време на Руско-турската война.

Вдъхновено встъпление, обрисуващо героичния подвиг на героите, паднали за свободата ни, направи общинският съветник инж. Ивалинка Цанкова.

С благословението на Русенския митрополит Неофит Русенска митрополия беше представена от архим. Емилиан, който отслужи заупокойна молитва за падналите войни за освобождението на българския народ. След заупокойната служба той се обърна с реч към присъстващите, в която изтъкна своеобразното сходство между чествания в същия ден св. Теодор Тирон и падналите воини за свободата на единоверните си братя българи – всички те положиха душата си за Христа и вярата.

Реч произнесе и кметът на община Иваново Георги Миланов. Стихотворението „Опълченците на Шипка” на Иван Вазов развълнува присъстващите и напомни за героичните битки, случили се по тези места, които по стратегическото си значение са своеобразната "източна Шипка" за Освободителната война.

Положени бяха венци на признателност, а многобройни граждани се поклониха пред паметника, поднасяйки цветя на благодарност.

Малко известен факт е, че при русенските села Мечка и Тръстеник през Руско-турската война се водят едни от важните сражения за благополучния ход на Освободителната война. Тук Източният руски отряд, съставен от ХІІ и ХІІІ армейски корпус, имал за цел да блокира и настъпи към най-силната групировка на Османската империя – укрепения четириъгълник Русе, Шумен, Варна, Силистра, където действа голямата и мощна турска Източнодунавска армия. След попадането под обсада в Плевен на армията на Осман паша, Източнодунавската турска армия решително настъпва в западно направление – в посока от Русе към Плевен, с цел да деблокира обсадения Осман паша. Колосалният сблъсък между руския Източен корпус и османската Източнодунавска армия става точно при русенските села Мечка и Тръстеник, където в продължение на месеци се водят интензивни сражения, дали много жертви. С цената на големи загуби руските войски успяват да спрат турското настъпление и да блокират техните военни формирования, давайки възможност в това време войските при Плевен да затегнат обръча около града и да ликвидират армията на Осман паша, с което фактически се разрешава успешният ход на войната.

За ознаменуване на най-важните битки по време на Руско-турската война в 1900 г. на седем места в България, където са се водили най-кръвопролитните и важни битки, са поставени седем еднакви големи паметника, а именно: Шипка, Свищов, Плевен, Стара Загора, Шейново, Лом, Черковна и Мечка.

Потвърждение за значението на битките при Мечка е и Докторският паметник в София, посветен на падналите медицински чинове. На четирите страни на този паметник са отбелязани четирите най-кръвопролитни битки, отнели живота на военни лекари, офицери и войници – Шипка, Пловдив, Плевен и Мечка. На едната страна на паметника е написано: “Въ паметь на загиналите офицери, лекари и войници край с. Мечка близо до Русчукъ”.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Отбелязване на 3 март по местата на епичните битки на Източния отряд при Мечка – ТръстеникОтбелязване на 3 март по местата на епичните битки на Източния отряд при Мечка – ТръстеникОтбелязване на 3 март по местата на епичните битки на Източния отряд при Мечка – ТръстеникОтбелязване на 3 март по местата на епичните битки на Източния отряд при Мечка – ТръстеникОтбелязване на 3 март по местата на епичните битки на Източния отряд при Мечка – ТръстеникОтбелязване на 3 март по местата на епичните битки на Източния отряд при Мечка – ТръстеникОтбелязване на 3 март по местата на епичните битки на Източния отряд при Мечка – ТръстеникОтбелязване на 3 март по местата на епичните битки на Източния отряд при Мечка – ТръстеникОтбелязване на 3 март по местата на епичните битки на Източния отряд при Мечка – ТръстеникОтбелязване на 3 март по местата на епичните битки на Източния отряд при Мечка – ТръстеникБитката при Мечка, възпомената на Докторския паметник в София
« предишна новинаследваща новина »