ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Навършиха се 88 години от смъртта на академик Иван Евстратиев Гешов

09 март 2012 22:10, Софийска митрополия
Панихида за Иван Гешов

На 9 март Българската православна църква, Българската академия на науките и Българският червен кръст си спомниха и отдадоха заслужена почит на академик Иван Евстратиев Гешов - голям български държавник, учен, финансист, общественик и благодетел, живял в края на 19 и началото на 20 век.

След повече от шест десетилетия, по инициатива на ръководството на Българската академия на науките, в деня на кончината му се възобнови традицията за ежегоден помен в негова памет, завещана и финансово обезпечена от самия него.

В столичния старинен храм „Св. София” заупокойното последование бе отслужено от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, и от храмовото духовенство. На панихидата присъстваха зам.-председателят на Българската академия на науките проф. Атанас Атанасов, председателят на БЧК- г-н Христо Григоров, ръководители и служители на институциите, граждани и роднини на изявения българин.

Слово за Иван Гешов произнесе Знеполският еп. Йоан. В него той каза: „Когато човек чете биографията му, може да се развълнува и да си спомни, че едва ли има такъв меценат, такъв учен, такъв патриот, но всичко това обединено от искрената топла надежда на вярата, която свързва всички човеци в доброто и любовта. Издигнат на високо място, Иван Гешов се бори с всички трудности и отстоява интересите на българската държава. Той три пъти е бил председател на българския парламент, два пъти е бил финансов министър, дългогодишен председател на Българското книжовно дружество и повече от 20 години председател на БЧК… Личността на Иван Гешов дава упование и надежда на целия български род, че той е раждал и ще ражда таланти и по думите на екзарх Стефан: „Този народ не може да бъде плевел и тор в чужди ниви, а има своя духоносен бит, своята прекрасна история и великолепни личности“.

Думи на благодарност към големия българин изказа и председателят на Българския червен кръст г-н Григоров, който обяви, че БЧК ще поеме своя дълг и ще спазва завещанието на Гешов за ежегодна панихида в негова памет, а 9 март, денят на неговата кончина, ще бъде обявен за Ден на дарителя.

Слово от името на Българската академия на науките произнесе проф. Атанас Атанасов. В него той изрази дълбоката благодарност на учените от БАН за приноса на Иван Гешов за опазването на Академията като храм на българската наука и припомни историческия факт, че благодарение на неговата активната дейност и финансова подкрепа, през 1911 г. Българското книжовно дружество се преименува в Българска академия на науките.

След възпоменателните думи, Научният архив на БАН дари на Българския червен кръст малко известен портрет на Иван Евстратиев Гешов.

Справка:

Заръката за ежегодното отслужване на панихида в памет на Ив. Ев. Гешов е била записана в неговото завещание от 1 септември 1923 г., в което Гешов определя БЧК „…да служи всяка година панихида, на която да се произнася от виден свещенослужител, общественик или книжовник реч върху милосърдието, любовта към ближния, дълга към отечеството, сговора между българските синове, мира и приятелството между балканските народи...“, както и след службата да се дава помощ на български сираци. Традицията е била прекъсната веднага след 9 септември 1944 г., а оставената за целта сума, от 100 хиляди златни лева, е изчезнала.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Панихида за Иван ГешовПанихида за Иван ГешовВ храмаПанихида за Иван ГешовПанихида за Иван Гешов Панихида за Иван ГешовЗнеполски еп. ЙоанВ храмаВ храмаПанихида за Иван ГешовПортрет на Иван ГешовПанихида за Иван ГешовЧетене на св. ЕвангелиеЗнеполски еп. ЙоанГ-н ГригоровПанихида за Иван Гешов
« предишна новинаследваща новина »