ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Втора част на Богородичния акатист в София

10 март 2012 13:27, Софийска митрополия
Храм "Покров Богородичен"

Съгласно програмата на Софийска св. митрополия за съборните богослужения по време на Великия пост, в петъчния ден на втората седмица съборно бе отслужена втората част от Богородичния акатист в столичния храм "Покров Богородичен".

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим тя бе прочетена от Тивериополския епископ Тихон, председател на ПКСХП "Св. Александър Невски". На вечерното последование молитвено взеха участие Техни Преосвещенства Стобийски еп. Наум, главен секретар на Св. Синод, и Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит.

Песнопенията на акатиста, както и молебният канон бяха изпълнени от камерен състав на Свещеническия хор, ръководен от протойерей Кирил Попов.

В празнично и богато украсения с пролетни цветя храм множество християни от цяла София се събраха за съборна възхвала на Божията Майка.

В края на акатиста Тивериополският епископ Тихон се обърна към миряните с пастирски думи за небесната помощ на св. Богородица и всички светии. “Много е трудно - каза епископът - да се намерят думи, които да се кажат след тази не само високопоетична, но и високосъдържателна и духовно пропита част на Богородичния акатист… Тези, които са го написали, са ни оставили завет да се опитаме да вникнем в молитвите и възхвалите и така да почувстваме присъствието на Божията Майка и да получим небесна помощ… Помощ от небето се получава така, както се получава прошката. Който я иска искрено - той я и получава“ - каза еп. Тихон и благопожела: „Бог да благослови всички вас! Св. Богородица да ви осени! А вие да носите светлината на християнството във всички домове, в които отидете!“ - и благослови молитвеното събрание.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Храм "Покров Богородичен"Втора част на Богородичния акатистВтора част на Богородичния акатистСвещеническият хорТивериополски еп. ТихонИподякончеВтора част на Богородичния акатистИконостасната икона на св. БогородицаВ храмаМолитваМолитваПротойерей Живко ЛозановАкатистна икона Втора част на Богородичния акатистСтобийски еп. НаумВтора част на Богородичния акатист
« предишна новинаследваща новина »