ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

250 румънци се поклониха в България на мястото, в което е пребивавал покровителят на румънската столица

12 март 2012 21:08, Русенска митрополия
Поклонници по стъпките на светиите

На 10 март общо 250 жители на Шести сектор на община Букурещ извършиха поклонение в България, озаглавено „Поклонници по стъпките на светиите”. Пет автобуса от румънската столица бяха съпровождани от кмета на Шести сектор г-н Кристиян Константин Потераш, духовници, линейка и полиция. От Дунав мост поклонниците, съпровождани от представител на община Русе и Русенска митрополия, се отправиха към Басарбовския скален манастир, където се поклониха на житийната икона с вградена частица от светите мощи на преподобния Димитрий Басарбовски, обявен за покровител на румънската столица.

Протодякон Кирил Синев разказа на гостите от Румъния житието на преподобния, който се ражда и прекарва монашеското си житие на територията на България, а през 1774 г. светите му мощи са отнесени в северната ни съседка, пред които днес се покланят хиляди вярващи. Ежегодно на 27 октомври - деня, в който честваме преподобния, Букурещ се превръща в център за поклонение от цяла Румъния. Поклонници от цялата страна стоят с часове на опашка, за да се поклонят пред честните мощи на преп. Димитрий.

В Басарбовския манастир една жена поклонничка сподели: „Миналата година стоях 12 часа, за да се поклоня на светите мощи в Патриаршеската катедрала. Радвам се, че днес имах възможността да дойда по стъпките на св. Димитрий. Тук той е живял и е предал Богу дух. Чувствам нещо, което не бих могла да изразя с думи – душевно спокойствие, нещо, което слиза върху нас. Изпълнена съм с възторг от това, че аз, грешната, се удостоих да дойда на мястото, на което се е подвизавал един светец. Помолих се за здраве, за мира на целия свят, тъй като имаме голяма нужда от мир, и за благото на всички нас”.

След Басарбовската св. обител поклонниците се отправиха към гр. Русе и се поклониха в катедралния храм „Св. Троица”. Те бяха впечатлени от историята на построения през 1632 г. храм и неговите два параклиса, изградени след Освобождението на България.

Поклоненията на организирани групи с поклонници от Шести сектор на община Букурещ ще продължат всяка събота през месеците март и април.

Преподобни отче Димитрие, моли се на Бога за нас!

 

 

Снимки

Поклонници по стъпките на светиитеПоклонници по стъпките на светиитеПоклонници по стъпките на светиитеПоклонници по стъпките на светиите
« предишна новинаследваща новина »