ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Упокои се в Господа отец Марин Йорданов Петров

13 март 2012 07:56, Варненска и Великопреслaвска митрополия
прот. Марин Петров

На 09. 03. 2012 г. на 63-годишна възраст се престави в Бога протойерей Марин Йорданов Петров. През 2004 г. на 56 години отец Марин завършва паралелния двугодишен курс на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски Чудотворец". Ръкоположен за свещеник от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит г-н, г-н д-р Кирил през 2005 г. и е назначен да обгрижва селата от Добричка духовна околия - Змеево, Дропла, Сенокос, Кремена и Пряспа.

Отначало като мирянин, по-късно като свещеник служеше на Бога и паството си с ревност, всеотдайност и любов. Тихо, скромно, високоотговорно и безкористно той изпълняваше своя пастирски дълг. Поради неуспешна операция на очите зрението му силно намаля и последните две години не можеше да служи св. Литургия, за което много скърбеше. Въпреки здравословните си проблеми отец Марин за последните три години спомогна за изграждането на два нови храма в с. Дропла и с. Сенокос, както и за основен ремонт на църквата и църковната къща в с. Змеево. За усърдно служение през 2011 г. отец Марин бе отличен с офикия ,,протойерей”.

Можем да кажем, че за краткото време на служението си отец Марин съгради три земни храма, където християните да се молят и прославят Бога, а заради духовните му трудове Сам Господ му устрои неръкотворен храм в небесното царство, където отец Марин да Му служи, да Го прославя и да се наслаждава на райското блаженство. За отец Марин е валидна изповедта на св. апостол Павел: ,,С добрия подвиг се подвизах, пътя свърших, вярата опазих” (2 Тим. 4:7).

Затова и сега о. Марин пребивава в онази радост, с която и апостолът бива сподобен - радост, каквато "око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на ум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат" (1 Кор. 2:9).

Почивай в мир, отец Марине! Ти остави светъл пример за всички нас! Бог да упокои душата ти!

Текст: прот. Георги Петков

 

 

Снимки

прот. Марин Петровпрот. Марин Петров
« предишна новинаследваща новина »