ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Перник се помоли за своите деца на всеобщ молебен

13 март 2012 14:19, Софийска митрополия
Перник се помоли за своите деца на всеобщ молебен

През последните няколко месеца град Перник бе разтърсен от поредица трагични инциденти с млади хора. Убийството на 17-годишната Мирослава (Мирослава Николова е била отвлечена след края на тренировката си по таекуондо, с цел спечелване на пари и е намерена убита) и на 19-годишния Марио (Марио Данчев загина при нелеп скандал в общежитие в Студентски град. Деветнадесетгодишният младеж бе намушкан с нож от съквартиранта си Илко пред очите на брат си Мартин), както и смъртта на още няколко млади хора, известни фенове на местния футболен отбор.

По инициатива на общината и гражданството на Перник, подкрепена от местното духовенство, на 12 март бе отслужен всеобщ молебен за здраве и благоденствие на всички българи. Последованието бе извършено пред храм „Св. Йоан Рилски" в града и бе предстоявано от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение взеха участие протосингелът на Софийската св. митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов и духовенството при храма, посветен на Рилския чудотворец.

Голямо множество деца от всички училища на града, учители, родители, приятели на убитите деца и граждани се събраха в снеговития ден пред църквата. Храмът се оказа твърде тесен да побере повече от 1000-та дошли да се помолят съборно и да изпросят от Бога закрила и благословение.

На молението присъстваха кметът Росица Янакиева, професорите Иван Гранитски и Андрей Пантев, народният представител Ангел Найденов, общински съветници, както и много ученици и граждани. Сред хората, дошли да се помолят, бяха и родителите, и братът на убитото момче Марио Данчев, както и близки и роднини на Мирослава Николова.

След чинопоследованието Знеполският еп. Йоан се обърна с пастирска загриженост към многолюдното събрание и с топли, емоционални и вдъхновени слова говори за мястото на човека - в света, в обществото и спрямо Бога, и за неговия дълг като православен християнин. Архиереят акцентува на ролята на родителите, които носят основната отговорност за възпитанието на децата си и в религиозен дух, „защото те са тези човеци, които са изразили свободния си избор в живота да създадат домашната църква".

Цялото слово на епископа:

&feature=youtu.be

Няколко дни преди определения ден за всеобщ молебен учителските колективи на ОУ "Св. Иван Рилски" и ПГОТ "Св. Иван Рилски" в града отправиха покана към перничани, като разпространиха ПРИЗИВ, в който се казва:

„Градът ни отново е в траур! Бият тревожни камбани! Душите ни са в черно!

За пореден път заставаме край гробове, изкопани за нашите деца.

Гробове за синовете и дъщерите ни, жертви на човешка омраза, отнела правото им да изживеят живота си в радост и грижа! Заедно с тях погребваме вярата, надеждата и спокойствието. Мълчим, за да чуем шепота на гласовете им от отвъдното, молещи не за възмездие, а за милост за живите.

Палим свещи, притискаме болката от загубата на поредния млад човешки живот. Чуваме как кънти съвестта ни. Вглеждаме се в черното ято прелитащи гарвани, прогонваме зловещия им грак.

Днес, тук и сега ние сме заедно, за да не зейнат отново такива зловещи гробове като обвинение към нас - живите.

Имаме нужда от сърца, пълни с доброта и милосърдие, и от души, направлявани от любов.

Имаме нужда от милост не само за града ни, а за децата български, за да се избавим от надвисналата като черен облак прокоба.

Нека се обърнем към светеца Рилски и да измолим прошка за сторено, речено и помислено, за да ни върне отново светлината в душите и хармонията в домовете ни.

Да измолим с искреност в сърцата да защити децата ни и те да повярват, че животът е най-ценният дар.

В този ден, в този час, в този миг от трибуната на миньорския град сърцето на всеки от нас крещи - не на черните забрадки, не на болката, не на страданието, не на насилствената смърт!

Да сведем глави и да потърсим смирение, за да измолим Божията милост.

Подкрепете молитвата ни в този ден и час. Бъдете с нас.“

Текст, снимки и видео: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Храм "Св. Йоан Рилски"Преди началото на молебенаПреди началото на молебенаПреди началото на молебенаПерник се помоли за своите деца на всеобщ молебен Перник се помоли за своите деца на всеобщ молебен Перник се помоли за своите деца на всеобщ молебен Знеполски еп. ЙоанЗнеполски еп. ЙоанПерник се помоли за своите деца на всеобщ молебен Перник се помоли за своите деца на всеобщ молебен Перник се помоли за своите деца на всеобщ молебен Перник се помоли за своите деца на всеобщ молебен Перник се помоли за своите деца на всеобщ молебен Пред храмаПерник се помоли за своите деца на всеобщ молебенПерник се помоли за своите деца на всеобщ молебенПерник се помоли за своите деца на всеобщ молебенПерник се помоли за своите деца на всеобщ молебенПерник се помоли за своите деца на всеобщ молебенЗнеполски еп. Йоан разговаря с кмета на ПерникПерник се помоли за своите деца на всеобщ молебенВ храмаВ храма
« предишна новинаследваща новина »