ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Кръстопоклонна неделя в Доростолска епархия

18 март 2012 17:33, Доростолска митрополия
Кръстопоклонна неделя в Силистра

"И като повика народа с учениците Си, рече им: който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва...” (Марк. 8:34).

В третата неделя - Кръстопоклонна, в катедралния храм „Св. ап. Петър и Павел” и по цялата древнопросияла епархия бе отслужена света Литургия.

Днес Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий бе посрещнат в катедралния храм от протосингела на епархията и председател на храма ставроф. ик. Добри Чаков и свещ. Николай Стефанов.

При посрещането му митрополит Амвросий се поклони на кръста, изложен в средата на храма. Неотдавна вътре бе вложена частичка от Кръста Господен, дарена на Доростолска епархия от блаженнейшия Теофил III, патриарх на Светия Град Йерусалим и цяла Палестина.

Начало на светата Литургия бе дадено от председателя на храма ставроф. ик. Добри Чаков. В съслужението взе участие и свещ. Николай Стефанов.

Гости и жители на града бяха се стекли да се поклонят на частицата от Кръста Господен и да вземат молитвено участие в богослужението.

Митрополит Амвросий по време на св. Литургия причасти народа, дошъл не само да се поклони на кръста, но също и да приеме животворните Христови тайни.

В своята проповед митрополит Амвросий каза: "Вгледани в Христовия Кръст, ние се учим на търпение - безценна и необходима по всяко време и при всички обстоятелства добродетел. Да обичаме себе си, майка и баща, братя и сестри, семейство и деца, приятели, всички, от които очакваме и получаваме добро, е съвсем естествено, но трябва да обичаш и враговете си и да се молиш за тях! Светият Кръст Христов ни учи и на смирение".

Текст и снимки: монах Емилиан

 

 

Снимки

Кръстопоклонна неделя в СилистраКръстопоклонна неделя в СилистраКръстопоклонна неделя в СилистраКръстопоклонна неделя в СилистраКръстопоклонна неделя в СилистраКръстопоклонна неделя в СилистраКръстопоклонна неделя в СилистраКръстопоклонна неделя в СилистраКръстопоклонна неделя в СилистраКръстопоклонна неделя в СилистраКръстопоклонна неделя в СилистраКръстопоклонна неделя в СилистраКръстопоклонна неделя в СилистраКръстопоклонна неделя в СилистраКръстопоклонна неделя в СилистраКръстопоклонна неделя в СилистраКръстопоклонна неделя в СилистраКръстопоклонна неделя в СилистраКръстопоклонна неделя в Силистра
« предишна новинаследваща новина »