ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Престави се в Господа монах Стилиан от Бачковския манастир

19 март 2012 14:54, Българска Патриаршия
Монах Стилиан

Братството на Бачковската св. обител с прискърбие съобщава, че на 18 март 2012 г. се престави в Господа дългогодишният брат на обителта монах Стилиан.

Той е роден в далечната 1929 г. в с. Вълчи дол, Варненско. Постъпва като послушник в Рилската св. обител през 1958 г. През 1959 г. приема монашеско пострижение от тогавашния игумен на манастира архим. Варлаам (по-късно Пловдивски митрополит), а под мантия е воден от архим. Геласий (по-късно Нюйоркски митрополит).

След одържавяването на Рилския манастир през 1961 г., заедно с други 15 монаси от братството, съгласно решението на Св. Синод на БПЦ, е преместен в Бачковския манастир, където остава да се подвизава до смъртта си. Изпълнява различни послушания, като клисар, певец и типикар.

Опелото на монах Стилиан ще бъде отслужено на 20 март от 11 ч. в съборния манастирски храм "Успение Богородично" от игумена на обителта Негово Преосвещенство Агатоникийски еп. Борис и манастирското братство. Погребението ще се извърши в манастирското гробище от 11,30 ч.

Снимка: Атанас Димитров - АтаДим

 

 

Снимки

Монах СтилианМонах Стилиан
« предишна новинаследваща новина »