ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Видинска света митрополия предостави свети мощи на НИМ

19 март 2012 19:48, Видинска митрополия
Видинска света митрополия предостави свети мощи на НИМ

На 19 март от 12 ч. Видинска света митрополия на тържествена церемония в Националния исторически музей в София предаде за благословение и спомен на НИМ частица от светите мощите на св. Климент Охридски.

Светите мощи бяха предадени от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан и Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий чрез директора на музея г-н Божидар Димитров на министър-председателя Бойко Борисов.

Епископ Сионий каза, че светите мощи се предават на г-н Борисов с пожелание Бог да му помага в неговото трудолюбие в полза на скъпия ни народ, православна вяра и Църква.

На тържеството по предоставянето на светините на НИМ участие взеха министърът на културата г-н Вежди Рашидов и архимандрит Василий, игумен на Чипровската света обител „Св. Йоан Рилски”, както и множество интелектуалци и представители на различни медии.

Предаването на светите мощи се извърши във връзка с идеята да се построи параклис, посветен на св. Седмочисленици, в двора на музея, в който постепенно ще бъдат събрани частици от мощите на светците.

До построяването на параклиса мощите на св. Климент Охридски ще бъдат изложени за поклонение в централната зала на НИМ.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: Юлия Викторова

 

 

Снимки

Видинска света митрополия предостави свети мощи на НИМВидинска света митрополия предостави свети мощи на НИМВидинска света митрополия предостави свети мощи на НИМВидинска света митрополия предостави свети мощи на НИМВидинска света митрополия предостави свети мощи на НИМВидинска света митрополия предостави свети мощи на НИМВидинска света митрополия предостави свети мощи на НИМВидинска света митрополия предостави свети мощи на НИМВидинска света митрополия предостави свети мощи на НИМ
« предишна новинаследваща новина »