ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Трета част на Богородичния акатист в София

18 март 2012 22:15, Софийска митрополия
Акатистна икона

Стотици християни се събраха в петъчния ден в старинния столичен храм „Св. София“, за да вземат молитвено участие в съборната възхвала на Божията майка, по традиция установена от Софийска св. митрополия по времето на Великия пост.

Древният храм, празнично украсен, бе преизпълнен с богомолен народ, който в молитвена тишина слушаше песнопенията на Молебния канон и възхвалните и благодарствени думи на Богородичния акатист. В тази трета неделя на Великия пост, полагащата се трета част от акатиста бе прочетена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. Във вечерното последование взеха участие храмовото духовенство и столични свещенослужители.

Молитвено участваха Техни Преосвещенства Стобийски еп. Наум, главен секретар на Св. Синод, и Тивериополски еп. Тихон, председател на църковното настоятелство при ПКСХП "Св. Александър Невски".

Песнопенията на акатиста, както и молебният канон бяха изпълнени от Свещеническия хор, ръководен от протойерей Кирил Попов.

В края на последованието, Знеполският еп. Йоан с присъщото му красноречие се обърна с пастирско слово към многобройните вярващи. В него той говори за успението на Божията майка и за преизобилната благодат, която Тя изпросва върху нас.

„Радвайте се, защото съм с вас през всички дни! – това е благодатния зов, благодатното наследство, което ни остави св. Богородица през вековете, до днес и до свършека на света“ - каза в словото си еп. Йоан и още дълго говори за съвършената любов, която пази света и помага на човека да възраства духовно, за да се издигне до небесно съвършенство.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

В храмаВ храмаСвещеническият хорВ храмаТрета част на Богородичния акатистЗнеполски еп. ЙоанСвещеническият хорВ храмаСтавр. ик.Ангел АнгеловЕпископитеТрета част на Богородичния акатистТрета част на Богородичния акатист
« предишна новинаследваща новина »