ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско богослужение за Неделя Кръстопоклонна в Русе

20 март 2012 13:10, Русенска митрополия
Неделя Кръстопоклонна в Русе

На 18 март, Неделя Кръстопоклонна, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит, в съслужение с архим. Виктор (Мутафов), ставр. ик. Минко Казаков, ик. Илиян Илиев и митрополитския дякон отслужи Василиева св. литургия в катедралния храм „Света Троица”, гр. Русе.

Проповед за Третата неделя от Великия пост, посветена на св. Кръст Господен, произнесе секретарят на Русенска митрополия Ангел Младенов. Той се спря върху Христовия призив: „Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва” (Марк. 8:34).

Митрополит Неофит причасти многобройните вярващи, активни членове на Христовото Тяло – Църквата.

В края на св. Литургия архиереят се обърна към верните с назидателни думи: „Слава на Твоя честен кръст и Възкресение, Господи! Възлюбени в Господа, събрахме се днес да почетем Кръста Христов в средната част от св. Четиридесетница, за да изпросим от разпнатия на него Господ Иисус Христос помощ и сила и доблестно отношение към страданията, каквито прояви Той в Своя живот и каквито от кръста посочи, като спасителни за нас. На кръста беше и благоразумният разбойник, на който Христос обеща небесно царство при положение, че чу неговото покаяние и съжалението за проявените от него греховни дела. Затова св. Църква ни напомня, че и ние, виждайки на кръста страдащия Господ, и ние можем да приемем страданията в нашия живот с онова спокойствие, с което Той ги прие на кръста за нас и за нашето спасение. Затова Христовият кръст стана светлина на света. Св. Йоан Златоуст казва, че както пламъкът в горната част на свещта грее и озарява със светлината стоящите около нея, така Господ Иисус Христос на кръста, като запален светилник стана отново светлина на света, но не само с делата Си приживе, но и с кръстния Си подвиг истинска светлина на света, защото Той на кръста ни показа силата на любовта, силата на добродетелта, силата на послушанието и на покаянието и на добротата към хората. На днешния ден, прославяйки св. Кръст, нека се молим на него, както св. Църква се моли, като към одушевен предмет „Кръсте Христов, упование на християните, помилвай ни! Огради ни Господи със силата на Твоя честен и животворящ Кръст и ни запази от всяко зло, по молитвите на св. Богородица и на всички светии. Амин!”

 

 

Снимки

Неделя Кръстопоклонна в РусеНеделя Кръстопоклонна в РусеНеделя Кръстопоклонна в РусеНеделя Кръстопоклонна в РусеНеделя Кръстопоклонна в Русе
« предишна новинаследваща новина »