ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество Българският патриарх Максим благослови вярващите на Кръстопоклонна неделя

20 март 2012 17:59, Софийска митрополия
Българският патриарх Максим благослови вярващите на Кръстопоклонна неделя

За да можем духовно да се укрепим през нелеките дни на Великия пост, Църквата е определила през средната седмица да насочим изцяло молитвата си към нашия Спасител, спомняйки си понесените от Него кръстни страдания за нашите безбройни грехове и така да почувстваме колко несравнимо по-лек е нашият собствен кръст. В навечерието на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на бдението в митрополитската катедрала „Св. Неделя” беше изнесено за поклонение Христовото Разпятие от дежурния иконом Тоско Казакин, в съслужение с дяконите от храма.

В неделния ден, 18 март, празничната св. Литургия в митрополитската катедрала "Св. Неделя" беше оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с протосингела на Софийска митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, храмовото духовенство и дяконство.

В литургията молитвено участие взе и Негово Светейшество Българският патриарх Максим.

Знеполският епископ Йоан произнесе вълнуваща проповед за носенето на нашия кръст, като каза: „Пътят, който трябва да извървим всички ние към Христос, е осенен винаги с Кръста Господен, и в края на този път винаги стои Разпятието Христово, и винаги стои нашият Спасител, разперил Своите ръце на Кръста за всички нас и призоваващ ни да следваме Неговия благодатен Път. И ето, реченото според евангелието на св. евангелист Марк е следното: „Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си” (Марк. 8:35), тоест да се отрече от собственото си самолюбие, славолюбие и да поеме пътя, който трябва да извърви към своето спасение. Или както го определя св. Филарет Московски - „пътуващият” човек – този, който върви по пътя към Христос – и като пътуващ, преминава през всичко, но загърбващ го зад себе си. По думите на Господа: „Това ви казвам, братя, защото времето нататък е късо, та ония, които имат жени, да бъдат като че нямат; и които плачат - като че не плачат; и които се радват - като че се не радват; и които купуват - като че не притежават; и които се ползуват от тоя свят - като да се не ползуват” (1Кор. 7:29-31). За да преминем безметежно и да имаме винаги пред очи нашия Спасител Господ Иисус Христос. Защото нашето огорчение от него е свързано пряко и с вземането на нашия кръст. Но всъщност ние трябва да си спомним и това, че Кръстът Христов съставлява Неговите страдания, изкушения и смърт. Но в този момент Господ Иисус Христос не ни дава този кръст, а ни казва да понесем нашия кръст, т.е. да пренесем всички наши беди, страдания, изкушения и съблазни в този свят, имайки пред очи Спасителя и помнейки Неговите слова: „Аз съм с вас през всички дни…” (Мат. 28:20) Защото, ако човек не се раздели със самолюбието си и с гордостта си, и ако не види себе си и не разбере, че живее в зло – ние не можем да не речем признанието и на ап. Павел: „Аз зная, че в мене, сиреч в плътта ми, не живее доброто; защото желание за добро има у мене, но да го върша не намирам сили” (Рим. 7:19). И веднага светият апостол свидетелства: „Ония пък, които са Христови, разпнали са плътта си със страстите и похотите” (Гал. 5:25); „умъртвете земните си членове, сиреч пороците: блудство, нечистота, страст, лоша похот и користолюбието” (Кол. 3:5) – да ги отхвърлим, за да запазим Закона Христов. И всъщност нашето отречение и понасянето на нашия кръст не е нещо друго, освен да умрем тайнствено, за да бъде животът ни съкровен с Христа в Бога, по думите на св. ап. Павел.

Ето, обични в Господа братя и сестри, към какво се призоваваме в този ден, в който ние съзираме Кръста и разбираме, че след като Господ Иисус Христос за нас, грешните човеци, претърпя кръстна смърт, страдание, заплюване, хуление… - колко повече ние се призоваваме да носим своя кръст, който няма да бъде свръх нашите сили, а ще бъде толкова тежък, колкото можем да го понесем! Защото Господ никога не ни дава по-тежък кръст от това, което можем да носим. А и друго: спомняйки си за Адам, който престъпи древната заповед и за онова Дърво на Живота, което беше посадено насред Рая – ето го отново, онова Дърво - Кръстното, на което вече Новият Адам бе разпнат, за да станем всички ние „нова твар” в Христа Иисуса – да можем да се спасим, да можем да победим греха и смъртта. Нека всеки в тези благодатни дни, коленичейки пред светия Кръст, да помни тези думи на св. евангелист Марк, които свидетелстват за това, към което човек е призван: да върви след Спасителя, но след като се отрече от себе си, от греховния си ум, от греховните си чувства, от греховната си воля, съблюдавайки я с Божията свята Воля и да носи с радост кръста, който Бог дава. Защото в страдания ли сме, в скърби ли сме – утешени ще бъдем, щом с търпение понасяме трудностите, щом в щастие благодарим на Бога и в нещастие не роптаем пред Него.

"Кресту Твоему покланяемся, Владико, и святое Воскресение Твое славим! Амин.”

В кратко слово патриарх Максим изрази вълнението, с което заставаме пред Христовото Разпятие, изпитвайки радост, защото това е Кръстът на Спасителя на човечеството, но и страхопочитание, заради нашата греховност. Първойерархът на Църквата ни завърши с думите: „Нека по зова на Църквата да се поклоним с покаяние за нашите грехове пред Честния Животворящ Кръст Христов и да кажем: „Кресту Твоему покланяемся, Христе, и святое Воскресение Твое славим!“ (Цялото слово може да видите в края на новината.)

След тези думи Негово Светейшество поздрави с празника всички богомолци и се обърна към протосингела на Софийска митрополия – ставр. ик. Ангел Ангелов, давайки му думата да поздрави от негово име и от името на духовенството и миряните епископ Йоан по случай петата годишнина от ръкоположението му в епископски сан.

В словото си Негово Високоблагоговейнство се обърна към епископ Йоан: „Честит празник, Ваше Преосвещенство, обични наш владико Йоан!” Като припомни думите на св. Игнатий Антиохийски Богоносец, че „там където е епископът - там е и Църквата”, и че както ни учат светите отци – „епископът е образ на Христос, който шества в нашия свят”, протосингелът продължи: „Да, сигурно е много трудно да бъдеш епископ и да живееш така, както живее Христос, да събираш стадото под своята палица и да го водиш към тучните пасища!...Ето, Вие пет години водите своето стадо и под мъдрото ръководство на Негово Светейшество Българския патриарх и митрополит Софийски Максим, чийто викарий сте! Това стадо извеждате на тучното пасище! Св. апостол Павел казва, че ние трябва да бъдем Христовия аромат (вж. 2 Кор. 2:16 - благоухание), който се предава пред Бога за всички ония, които искат своето спасение, и не само за тях! Наистина, през тези 5 години Вие точно това показахте, че сте Христов аромат, който се предава пред Бога за всички, които искаме да се спасим и които търсим вярата!...Неслучайно петата Ви годишнина съвпада с неделята, в която славим Кръста Христов! Евангелското четиво, което всички чухме – че сме длъжни да понесем кръста си – така и Вие понесохте нелекия кръст на епископството в този свят и вярата на всички онези, които Ви следват, че ще ни доведете до злачните пасища!...

На многая лета, владико! Да сте жив и здрав! Много радост в служението и истинска среща, отново по думите на ап. Павел, с нашия Господ Иисус Христос! Амин.”

След края на службата епископ Йоан причасти с Христовите Тайни множеството подготвили се миряни, а Негово Светейшество патриарх Максим благослови лично многото желаещи да се докоснат до него.

 

 

 

 

 

 

Текст: Нина КОМАРОВА
Снимки: Нина КОМАРОВА, Весела ИГНАТОВА
Видео: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Изнасяне на св. КръстИзнасяне на св. КръстИзнасяне на св. КръстКръстопоклонна неделя в храм "Св. Неделя"Кръстопоклонна неделя в храм "Св. Неделя"Четене на св. ЕвангелиеНегово Светейшество молитвено  участва в св. ЛитургияБългарският патриарх Максим благославя вярващитеМъжкият хор при храмаБългарският патриарх Максим благослови вярващите на Кръстопоклонна неделяБългарският патриарх Максим благослови вярващите на Кръстопоклонна неделяСтавр. ик. Ангел Ангелов поздравява еп. ЙоанКръстопоклонна неделя в храм "Св. Неделя"Ставр. ик. Ангел Ангелов поздравява еп. ЙоанЗнеполският еп. Йоан навърши пет години епископско служениеСтавр. ик. Ангел Ангелов поздравява еп. ЙоанБългарският патриарх Максим благослови вярващите на Кръстопоклонна неделяБългарският патриарх Максим благослови вярващите на Кръстопоклонна неделяДяконитеБългарският патриарх Максим благослови вярващите на Кръстопоклонна неделяПричастницитеКръстопоклонна неделя в храм "Св. Неделя"Кръстопоклонна неделя в храм "Св. Неделя"Патриарх Максим благославя народа
« предишна новинаследваща новина »