ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Кюстендил днес отбеляза празника Кюстендилска пролет

21 март 2012 20:24, Софийска митрополия
Кюстендил празнува Първа пролет

Всяка година в началото на астрономическата пролет, деня на пролетното равноденствие (когато продължителността на деня е равна на тази на нощта), на централния площад в гр. Кюстендил по традиция се извършва водосвет за здраве и благополучие. Централният градски площад "Велбъжд" отрано бе изпълнен от кюстендилци, очакващи да започне програмата по повод празника на града – Кюстендилска пролет.

Общоградското тържество започна с водосвет и молебен за изпросване на Божията милост за града и неговите жители. Той бе отслужен от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. Заедно с викария в последованието участваха ставр. ик. Ангел Ангелов - протосингел на Софийска митрополия, протойерей Генади - архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, ставр. ик. Венцислав Шияков - председател на храм „Успение Богородично” в града, ик. Александър Георгиев - член на Епархийския съвет, духовници от Кюстендил и София.

На тазгодишните тържества официални гости бяха Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий - игумен на Рилския манастир, министър-председателят Бойко Борисов и министрите, които провеждат изнесено правителствено заседание в сградата на областната администрация, депутати от българския парламент, градоначалникът г-н Петър Паунов и общински съветници от Кюстендилска община.

Празникът Кюстендилска пролет се отбелязва от 1966 г. и е не само един от най-старите от този тип, но е и първият патентован в България. В основата на празника е приветстването на пробуждащата се след зимата спяща природа. След мразовитите дни отново забълбукват изворите, долитат птиците, поникват цветята, като даряват земеделеца с надежда за плодородие и очакване на добра реколта.

Знеполският епископ Йоан поздрави и благослови вярващите от името на Българския патриарх Максим, а кметът на града г-н Петър Паунов честити пролетта на кюстендилци, след което се състоя ритуал по предаване на символите на пролетта. Трите избрани за най-красиви девойки на града приемат символите на Кюстендил, които са: плодородието, представено от купа с плодове, хлябът и минералната вода в античен римски съд.

След приветствие на министър–председателя програмата продължи с концерт на Николина Чакърдъкова и изпълнения на състави от страната и чужбина.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Кюстендилската общинаЧетене на св. ЕвангелиеКюстендил празнува Първа пролетКюстендил празнува Първа пролетОфициалните лицаЗнеполски еп. ЙоанКюстендил празнува Първа пролетОфициалните лицаГ-н Бойко Борисов и кмета на градаОфициалните лицаОфициалните лицаЕп.Йоан проповядваАдрианополски еп.ЕвлогийКюстендил празнува Първа пролетКюстендил празнува Първа пролетКюстендил празнува Първа пролетГ-н Бойко Борисов поздравява еп. ЙоанГ-н Бойко Борисов поздравява духовницитеГ-н Бойко Борисов поздравява духовниците Г-н Бойко Борисов разговаря с духовниците Трите избрани за най-красиви девойки на градаТрите избрани за най-красиви девойки на града На площадаХрам " Успение Богородично", гр. КюстендилОтново в храмаХрам " Успение Богородично", гр. Кюстендил
« предишна новинаследваща новина »