ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 6 за 2012 г. на официоза на БПЦ „Църковен вестник”

23 март 2012 13:33, Българска Патриаршия
Бр. 6/2012 на "Църковен вестник"

Излезе от печат бр. 6 на официалното издание на Българската православна църква „Църковен вестник”. Брой, който остава под знака на Великия пост, като време за особено усилни аскетически трудове, очистване на душата, служение на Бога и на ближните в любовта и богопознание.

В статията „Благовещение” на прот. Андрей Ткачев, представена тук в превод на Петър Бачев, се прави препратка от разказа на св. евангелист Лука към разказа на пророк Моисей за Грехопадението, чийто огледален образ с положителен знак се явява евангелският разказ за Благовещението. Авторът цитира св. Йоан Дамаскин, който казва, че цялата история на човечеството е подготовка за раждането на онази, чрез която да стане боговъплъщението. Поколения избрани люде подготвят раждането на онази, която поправя грешката на Ева, изглаждайки непослушанието с разсъдителност, смирение, търпение, кротост, послушание. Статията четете на стр. 1-4.

В интервю, което публикуваме под заглавие „Какво прави Църквата”, Александра Карамихалева разговаря с Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил за новите възможности, които БПЦ получава за своето служение след демократичните промени и как това се отразява на броя и състава на свещенството, монашеството и пасомите, броя и състоянието на храмовете и манастирите. В отговор на спекулациите, които все по-често се правят в медиите за имущественото състояние на БПЦ, митрополит Кирил отговаря и на въпросите: какво е истинското финансово състояние на нашата Църква и как се формира бюджетът на БПЦ и в частност Варненска епархия. Интервюто ще откриете на стр. 1-3.

Статията за забравения зографски род Минови под същото заглавие, разказва за една малко известна днес на широката публика фамилия зографи, от която поне четири поколения творци се посвещават на това изкуство. Те са творили в динамичния период на последните години от Българското възраждане както в Княжество България, така и в Османската империя, което се отразява на техния мироглед и на създадените от тях стенописи и ни завещават забележителни творби и образци в областта на зографското изкуство, запазени до днес в храмове в Югозападна България. Статията с автор Владимир Димитров, илюстрирана с няколко характерни за рода Минови стенописи, публикуваме на стр. 4-5.

В рубриката „История” ще откриете продължението от бр. 5 на статията на архим. Хризостом (Майдонис) „Просветителят на поробените народи – св. Козма Етолийски”, посветена на живота и равноапостолното дело на един от множеството новомъченици от всеправославната балканска общност, посветили се на защитата и опазването на православния род пред заплахата от ислямизация. Как св. Козма е лично призован от Господа за своето мисионерстване, как преминават неговите странствания, как преминават и какви теми съдържат неговите проповеди, както и кои са факторите, които ги правят така силно въздействащи четете на стр. 6.

Страницата се допълва от три поучителни притчи из неизчерпаемата духовна съкровищница на св. Православие.

В рубриката „Синаксарник” спираме вниманието ви на един малко известен съвременен светител и изповедник на вярата - св. Амвросий Изповедник, католикос-патриарх на Грузия (1861-1927), който се чества на 16/29 март. Статията на прот. Захарий Мачитадзе, в превод на Петър Бачев, четете на стр. 7. На същата страница в рубриката „Църковна история” припомняме едно събитие, станало на 17 март 1872 г. – посрещането на първия Български екзарх Антим І в Цариград.

На стр. 8 четете продължението на пътеписа „Света Гора – последната крепост на Православието” с автор прот. Стефан Стефанов, който ни предлага да се поразходим из няколко светогорски манастира, да се поклоним на светините там, да се взрем в съсухрените, но излъчващи благост, неземна радост и любов лица на тамошните подвижници и ни потапя в несекващата молитва и богослужение на Света Гора.

Броят се допълва от няколко актуални събития от богатия църковен живот на нашата Църква (стр. 2).

"Църковен вестник" се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Поради поредно увеличаване на пощенските разходи за един брой от 45 ст. на 55 ст., от м. август 2011 г. цената за годишен абонамент за 2012 г. се променя от 26 лв. на 30 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

Текст: Александра Карамихалева, гл. редактор на "Църковен вестник"

 

 

« предишна новинаследваща новина »