ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В радомирското село Дебели лаг бе отслужен празничен водосвет

23 март 2012 20:45, Софийска митрополия
Духовниците

В чест на предстоящото св. Благовещение и по случай Първа пролет в село Дебели лаг, Радомирска духовна околия, бе отслужен празничен водосвет в храм „Св. Петка“ (построен през 1876 г.).

В първия слънчев ден на пролетта местните християни се бяха събрали в двора на храма и оживено очакваха пристигането на духовниците, изпратени от Негово Светейшество Българския патриарх Максим. Тяхното посещение бе продиктувано от голямото желание на жителите и хората, които ги подпомагат, да приемат църковното благословение и да бъдат поръсени със светена вода за здраве и благополучие.

Празничното водоосвещение бе извършено от протосингела на Софийска св. митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов и енорийския свещеник отец Александър. Песнопенията на чинопоследованието бяха изпълнени от секретаря на Софийска митрополия г-н Андрей Касабов. В храма дойдоха много представители на Община- Радомир, кметският наместник г-жа Димитрова и всички жители на селото, които могат да стигнат сами до храма.

В селото постоянно живеят около стотина човека и още толкова прихождат през летните месеци. На прага на бедността, повечето от тях имат нужда от постоянна не само материална, но и духовна подкрепа. Преди пет години тази грижа за немощните, сакатите и възрастните хора от селото поема Международният обществен фонд "Единство на православните народи" - неправителствена организация, създадена през 1995 г. в Москва, в подкрепа на каузата на Европейската интерпарламентарна асамблея по православие, учредена през 1992 г. в Гърция. Г-жа Елисавета Миленова - председател на българското представителство на Фонда за православно единство, и нейните сътрудници всеотдайно работят през последните години да подпомогнат в нуждите хората от този край със затихващи функции. През 2007 г. те изграждат социален патронаж, който разнася топла храна в още десет подобни на Долни лаг селища, за които никой през последното десетилетие не се е погрижил. Наред с организирането и обезпечаването на храната те организират занимания за тези, които имат някакви таланти. Така се правят „седенките“, в които на практика участват всички - кой с каквото може: едни пеят, други рецитират, трети приготвят вкусни ястия, с които да почерпят. Така всеки религиозен празник е повод да се съберат в центъра на селото, да похапнат и да се повеселят. Често гости на село Дебели лаг са самодейците от съседното село Извор, които имат фолклорен състав с типични за този край носии и певчески репертоар.

В първия ден от пролетта част от певиците на Извор бяха на гости на своите съседи и заедно изпълниха литературно-музикална програма след извършения водосвет в храма.

Отец протосингелът освети постните ястия, принесени в най-голямото помещение в селото, след което поздрави присъстващите от името на Негово Светейшество. Той говори за надеждата и радостта, които носи настъпващият празник Благовещение. „Очаквайте празника! Изживявайте празника! И не забравяйте най-важното - че имате възможност, която имаме само тук на земята и само тук можем да придобием - живот в Христа. Бъдете приятели на Христос! Той само това очаква! Той стои и чука на сърцето ви и ако вие отворите - Той ще вечеря с вас и ще бъде с вас и вие с Него! Бъдете благословени!“ - каза в словото си отец Ангел.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

В очакване на духовницитеПосрещане на отец протосингелаХрам "Св. Петка", с. Дебели лагВ храмаСтенопис на св. пр. ИлияВ храмаПразничен водосвет Ставр. ик. Ангел АнгеловГ-н Андрей КасабовДуховницитеВ храмаСтавр. ик. Ангел АнгеловСтавр. ик. Ангел АнгеловКъм центъра но селотоОткриване на програматаОсвещаване на ястиятаОсвещаване на ястиятаПостна баницаУчастник в програматаУчастник в програмата Участниците в програматаУчастници в програматаУчастници в програматаПрисъстващите
« предишна новинаследваща новина »