ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Четвърта част на Богородичния акатист в София

24 март 2012 08:28, Софийска митрополия
Четвърта част на Богородичния акатист в София

В петъчния ден на четвъртата седмица от Великия пост, съгласно програмата на Софийска св. митрополия за съборните богослужения по време на Великия пост, съборно бе отслужена четвъртата част от Богородичния акатист в древната ротонда „Св. Георги“. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим тя бе прочетена от ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска св. митрополия.

В чинопоследованието взеха участие столични свещенослужители. Песнопенията на акатиста, както и молебният канон бяха изпълнени от камерен състав на Софийския свещенически хор, ръководен от протойерей Кирил Попов.

Християни от цяла София се събраха в древния храм, та пред иконата на Пресвета Богородица да се помолят на Божията Майка и да я почетат с възхвални слова.

В края на акатистната част отец Ангел се обърна към множеството вярващи с благодатно и дълбокопромислително слово за Божията Майка.

„Светът не може да стори нищо на онзи, който има цел по-голяма от света" – това казва св. Николай Велимирович в своите боговдъхновени "Езерни молитви". Тези негови слова в най-голяма пълнота разкриват призванието в земното битие на Всесвятата и Пречиста Владичица. Тази, която стана мост над пропастта от грях и едини падналото човечество с Всемилостивия Бог. Св. Богородица е онази, чрез която небесното докосна земната природа в могъщата прегръдка на божествено и човешко, за да настъпи промислителният Господски план!" - каза в словото си софийският протосингел.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Ротондата "Св.Георги"Четвърта част на Богородичния акатист в СофияЧетвърта част на Богородичния акатист в СофияЧетвърта част на Богородичния акатист в СофияЧетвърта част на Богородичния акатист в СофияЧетвърта част на Богородичния акатист в СофияЧетвърта част на Богородичния акатист в СофияЧетвърта част на Богородичния акатист в СофияЧетвърта част на Богородичния акатист в СофияЧетвърта част на Богородичния акатист в СофияСтенопис в ротондата Ставр. ик. Ангел АнгеловСтавр. ик. Ангел АнгеловЧетвърта част на Богородичния акатист в СофияЧетвърта част на Богородичния акатист в СофияСтавр. ик. Ангел Ангелов
« предишна новинаследваща новина »