ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Сливен ще посрещне за поклонение мощите на св. Йоан Кръстител

26 март 2012 09:11, Сливенска митрополия
Сливен ще посрещне за поклонение мощите на св. Йоан Кръстител

С благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий в гр. Сливен ще бъдат донесени за поклонение мощите на св. Йоан Кръстител.

Светите мощи ще бъдат посрещнати пред катедралния храм ”Св. Димитър” в Сливен на 29 март - четвъртък 2012 г. около 11,30 ч., и ще бъдат поставени в храма за поклонение от страна на православните християни. Там св. мощи ще останат до 3 април, когато ще бъдат пренесени обратно в гр. Созопол.

Светите мощи ще бъдат поставени на специално място в катедралния храм, който ще e отворен с удължено работно време през дните 29, 30, 31 март и 1 и 2 април. Всички православни християни от Сливен и съседните населени места ще могат през упоменатите дни да се поклонят пред тази изключителна светиня на Българската православна църква и в частност на Сливенска епархия.

Припомняме, че в началото на месец август 2010 г. на остров Св. Иван край гр. Созопол, археолози с ръководител проф. д-р Казимир Попконстантинов, проучвайки древния манастир ”Св. Йоан Предтеча” от края на ІV и началото на V век, откриха мраморна мощехранителница с размери 18/14 см, в която се покояха св. мощи (един зъб,частица от челюст и частица от ръка). Проф. Попконстантинов по категоричен начин доказа, че това са мощи на св. Йоан Кръстител. Твърденията му се основават на надписа на гръцки, който гласи: ”Господи, помагай на твоя раб Тома, който пренесе на 24 юни…” - по нататък надписът не се чете. Тъй като е упомената датата 24 юни, когато Църквата празнува рождението на св. Йоан Предтеча и разчетеното име Йоан, професорът е категоричен, че това са мощи на Кръстителя Господен.

На 5 август 2010 г. светите мощи бяха тържествено пренесени от историческия музей в Созопол и положени в храм ”Св. Георги” в града. След реставрацията на храм „Св. св. Кирил и Методий” мощите бяха пренесени там, където се намират и сега.

 

 

« предишна новинаследваща новина »