ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът Благовещение в Соколския манастир

26 март 2012 09:54, Великотърновска митрополия
Празникът Благовещение в Соколския манастир

На 25 март 2012 г., когато светата Църква тържествено поменува великия Господски и Богородичен празник Благовещение, по традиция Великотърновският митрополит Григорий отслужи света Литургия в Соколския манастир „Успение Богородично” край гр. Габрово. Параклисът на светата обител в този ден чества своя патронен празник. Въпреки скромните си размери, той пази духа на един разрушен манастир в центъра на гр. Габрово.

От основаването си до 1959 г. манастирът „Успение Богородично” е бил мъжки и в него са се подвизавали над 100 монаси. През 1836 г. архимандрит Йосиф Соколски основава в Габрово девическия манастир „Свето Благовещение“. Тази света обител е просъществувала до 1959 г., когато е била разрушена от тогавашната комунистическа власт в България, а сестринството е преместено в Соколския манастир. Там през 1968 г. монахините издигат параклис „Свето Благовещение“ и в него експонират запазения иконостас и иконите на Господ Иисус Христос и Пресвета Богородица, рисувани от Захари Зограф.

С Негово Високопреосвещенство служиха прот. Руслан Личев, архиерейски наместник на Габровска духовна околия, и прот. Димитър Петров, ефимерий на манастира. Богослужбата беше украсена със сладкогласното пеене на преподобните сестри от светата обител: монахиня Мелания, монахиня Ирина и послушницата Петя.

Много бяха дошлите богомолци от близките населени места и от цялата страна, за да почетат Пресветата Дева, която с велико смирение приела Божията воля, съобщена й от архангела. За този духовен подвиг спомена и дядо Григорий в своята проповед. Той говори за радостта от вестта на архангел Гавриил – Благовестието, което постави началото на Новия Завет, началото на нашето спасение.

В края на светата Литургия всички получиха екземпляр от Свещеното Писание на Новия Завет и благословението на епархийския архиерей, дадено с духовна крепкост в уверение на това, че благата воля и словото в земното ни поприще трябва да бъдат съпътствани от чист духовен и добродетелен живот.

Текст: протойерей Руслан Личев

 

 

Снимки

Празникът Благовещение в Соколския манастирПразникът Благовещение в Соколския манастирПразникът Благовещение в Соколския манастирПразникът Благовещение в Соколския манастирПразникът Благовещение в Соколския манастирПразникът Благовещение в Соколския манастирПразникът Благовещение в Соколския манастирПразникът Благовещение в Соколския манастирПразникът Благовещение в Соколския манастирПразникът Благовещение в Соколския манастир
« предишна новинаследваща новина »